"Изключителни" находки от бронзовата епоха са открити във Франция

Гривни, инструменти, оръжия - "изключителни" артефакти от бронзовата епоха, отпреди близо три хиляди години, са открити в района на град Гана, в централната част на Франция, съобщи АФП, като цитира ръководителя на археологическия екип.

В укрепено селище от 800 г. пр.н.е. археолози са открили стотици запазени бронзови предмети, каза Пиер-Ив Милсан, преподавател в университета на Тулуза.

На дъната на две вази, открити през 2020 г., с диаметри от 30 сантиметра, са открити дамски или детски бижута - гривни са ръце и крака, висулки.

В едната от вазите имало остри инструменти и оръжия - ножове, върхове на стрели, сърпове. Намерени са също декоративни елементи за колесници, амуниции за коне и части от колелета.

Върху всяка от вазите били поставени бронзови брадви. Учените смятат, че вазите били заровени в земята съзнателно. "Те са свързани със селището, може да са дарове, каквито откриваме в Гърция от онова време, поставени при основаването или напускането на населено място", каза Милсан за АФП.

"Много бронзови предмети са откривани от 19-ти век насам, но рядко археолозите попадат на тях в оригиналния им контекст. Тази находка, с непокътнати предмети, е изключителна, защото ни позволява по-добре да изучим как и защо са били заровени", поясни той.

Бронзовата епоха в периода 2220 г. пр.н.е. до 800 г. пр.н.е. е ключов етап в протоисторията на Западна Европа, който все още е неизследван.

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини