Защитата от ваксините срещу Ковид-19 намалява в рамките на шест месеца, според мащабен британски анализ

Защитата срещу Ковид-19, осигурявана от две дози на ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Оксфорд/"АстраЗенека" започва да намалява в рамките на шест месеца, което подкрепя тезата за необходимостта от бустерни дози, съобщиха Ройтерс и АФП, като цитират резултати от изследване на британски учени.

След пет до шест месеца ефективността на ваксината на "Пфайзер" за предотвратяване на инфекцията от новия коронавирус спада от 88 на сто в месеца след втората доза на 74 на сто, сочи анализът на данните от британското изследване "ЗОИ КОВИД".

За ваксината на "АстраЗенека" ефективността намалява от 77 на сто до 67 на сто след четири до пет месеца.

Изследването е въз основа на данни от резултатите от повече от 1,2 милиона теста.

Предишни анализи сочеха, че ваксините осигуряват защита поне за шест месеца.

Според най-неблагоприятния сценарий, защитата би могла да спадне под 50 на сто за възрастните хора и работещите в здравеопазването през зимните месеци, каза ръководителят на изследването Тим Спектър.

Той каза, че това поставя необходимостта от действия в центъра на вниманието. "Не можем просто да седим и да наблюдаваме как ефективността бавно отшумява, докато случаите все още са многобройни и шансовете за заразяване остават високи", каза той пред телевизия BBC.

Великобритания започва да подготвя кампания за бустерни дози тази година, след като водещи експерти по ваксините изразиха мнение, че вероятно ще е нужно поставяне на трета доза за възрастните и най-уязвимите хора през септември. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ей
    Ей овце
    5 0
    19:29, 25 авг 2021
    Не се притеснявайте. Бил ще ви осигури дози колкото искате. И дори да не искате. Хванахте се на лъжата. Сега ще живеете с нея.
    • Да
      Да не забправите
      0 0
      11:28, 26 авг 2021
      На 6 месеца. Боц. На 6 месеца. Боц. Интересно ми е само едно. На коя доза ще ви дойде овчия мозък.
  • 2
    Hy
    hysteria
    6 0
    20:25, 25 авг 2021
    Ваксините са направени набързо и са нискокачествени. Повече увреждат организма, отколкото да го защитават.
  • 3
    Ня
    Някой си.
    4 0
    23:58, 25 авг 2021
    Не виждам никакъв смисъл от набързо скалъпените ваксини.То като ще траят половин година,и пак на ново трябва да се ваксинираме,и след това пак на по 6 медеца нова.То така като наркоманите където се дупчат за доза хората ще станат.Това са пълни измишльотини.Аз съм без ваксина,и не искам да си слагам отрови!
Последни новини