Турция не е ничий склад за бежанци, заяви президентският говорител

Турция не е ничий склад за бежанци, заяви турският президентски говорител Ибрахим Калън пред турската частна телевизия НТВ.

Калън каза, че Турция продължава с дипломатическите усилия да не позволи развития, при които да се стигне до голям приток на бежанци от Афганистан. По думите му ако все пак се стигне до бежанска вълна, то тя първо ще засегне преките съседи на Афганистан. Според него международната общност трябва да поеме отговорност по отношение на тази заплаха.

"Турция е направила повече отколкото й се полага по въпроса за бежанците. Поемането на нов /бежански/ товар от тук нататък нито е възможно, нито стои на въпрос", подчерта той.

Калън изтъкна мерките, които се прилагат на границата, за да се попречи на нелегалната миграция.

"Турция никога не е била ничий склад за мигранти, не е била крайпътен хан, няма и да бъде занапред", изтъкна той.
Отделно, говорителят на Реджеп Тайип Ердоган заяви, че евакуацията на турските военни от Афганистан може да бъде завършена за около 36 часа.

"И след изтеглянето на нашите военни, можем да продължим да управляваме летището" в Кабул, каза още Калън, добавяйки, че преговорите по въпроса продължават.

В отговор на въпрос за отношенията на Турция с новата власт в Афганистан, говорителят цитира използвания от президента израз "предпазлив оптимизъм". По думите му реалната картина ще се разкрие със стъпките, които ще бъдат направени и с реалните действия на талибаните.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини