Гражданите стават горски патрули чрез приложението „Защити гората“

    Граждани вече могат да подават сигнали за незаконни дейности в горите чрез мобилно приложение. То се нарича „Защити гората”. Създадено е съвместно с Изпълнителната агенция по горите и доброволческите организации „Гората.бг” и „Природен”.

    Приложението е активно от близо два месеца, като вече има подадени десетки сигнали.

    Идеята на инициативата е гражданите да имат възможност да се включат като корективи срещу политически интереси, лобита и т.нар. дървената мафия.

    В самото приложение е описано за какви нарушения да се следи относно съмнения за незаконна сеч и други незаконни дейности в горите - незаконен транспорт, незаконен лов, има секция и за други нарушения.

    Ако човек се движи по пътя и види претоварен камион с дървета, например, има възможност да провери неговия номер директно в системата на Агенцията по горите чрез приложението. Може да направи и снимки и да ги изпратите до Агенцията. Приложението само засича местоположението на този, които изпраща сигнала. Всички сигнали се проверяват от инспекторите от ИАГ в рамките на няколко дни, като резултатите от проверката им се качват отново в отговор на сигнала в приложението.

    От справката към края на тази седмица се вижда, че гражданските горски патрули са сигнализирали в платформата от цялата страна. В списък за нередности има сигнали основно  за сеч и със съмнение за незаконно извозване на дървесина. Проверките по тях показват, че в 31 от случаите съмненията за незаконна дейност са имали основание, по 10 от сигналите проверките са показали, че извършваната дейност е законна. 34 проверки все още вървят. Вече има подадени сигнали за незаконни сметища в гората.

    Три са сигналите, регистрирани от региона на Хасково. Два от тях са за незаконна сеч -от района на стамболовското село Силен, и ивайловградското Плевун,и един за незаконен транспорт на дървесина, подаден със снимка от Южната промишлена зона на Хасково.

    Проверките и по трита сигнала са приключени и от докладите по тях се вижда, че дейността и на трите местата е законна.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      7 -1
      10:39, 29 авг 2021
      Ако приложението е като “grajdanite.bg” ще изсекат и изнесат гората!!!
    • 2
      Яд
      Ядосан
      10 0
      10:55, 29 авг 2021
      То всичката сеч е "законна". Нали алчните копелета са платили на други алчни копелета, за да е такава...
    • 3
      Яд
      Ядосан
      9 -2
      10:56, 29 авг 2021
      За това, вместо приложение, бутилка бензин в камиона и готово.
    • 4
      Ши
      *********
      21 -3
      10:59, 29 авг 2021
      Да се закрие бандитската групировка ДПС и нещата ще си дойдат на мястото.
    • 5
      Докладваме - в горското ?
    Последни новини