ДНСК спря ремонт на язовир във Видинско

Ремонтните работи се водели текущ ремонт, но се е извършвал основен. За основен ремонт се изисква разрешение за строеж, каквото не е давано. Няма и технически надзор, установи проверка, вследствие която строежът е спрян.

РДНСК Видин извърши проверка по документи и на място на строеж първа категория - "Ремонт и възстановяване на язовирна стена и съоръженията към нея на Язовир "Дражинска бара", с. Дражинци, община Ружинци, съобщи Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/.

Установено е, че общината не е одобрила проект и не е издала Разрешение за строеж за язовир "Дражинска бара", който е публична общинска собственост. Строежът се изпълнява от "Монтажи" ЕАД, което с уведомително писмо от 07.08.2020 г. до кмета на община Ружинци посочва, че Експертен съвет към "ДКК" ЕАД е одобрил техническия проект. Също така е отбелязано, че за предвидените ремонтно-възстановителни дейности не се изисква разрешение за строеж за текущ ремонт. Строежът няма и технически надзор.

С Решение 495/13.07.2018 г. Министерският съвет определя "Държавна консолидационна компания" ЕАД да възлага ремонтите и реконструкциите на язовири - държавна и общинска собственост. Тя от своя страна възлага изпълнението на "Монтажи" ЕАД.

Извършената проверка от служителите на РДНСК-Видин показа, че описаните и извършени строително-монтажни работи не представляват текущ ремонт. Същите попадат в хипотезите на Допълнителните разпоредби в ЗУТ за "Основен ремонт", които са надлежно описани в з 5, т. 42. Предвид императивните разпоредби на ЗУТ, ДНСК приема за нищожни решенията на Експертния съвет към "ДКК" ЕАД.

Извършената проверка е вследствие на постъпило писмо от областния управител на област Видин. Предвид установените нарушения на ЗУТ, в ход е процедура за спиране на строителството и забрана достъпа до строежа. Предстои административно-наказателно производство за всички участници в строителството.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини