Гърция готова да вади от системата неваксинираните здравни работници от утре

В Гърция от утре прекратяват работа всички неваксинирани здравни работници.

Правителството обсъжда и задължително ваксиниране на всички държавни служители.

До края на деня неваксинираните здравни работници имат възможност да се имунизират с първа доза, за да запазят работните си места.

Говорителят на правителството Икононому потвърди готовността на здравното министерство да извади от системата неваксинираните здравни работници. От утре те принудително излизат в неплатен отпуск до края на пандемията.

На освободените места ще се назначат специалисти от частния сектор, поясни на брифинг здравният министър Кикилиас, цитиран от БНР.

В същото време лекарите от болниците приканват колегите си да се ваксинират. Медиците смятат, че от утре ще блокира здравната система и то в период на силно разпространение на вируса.

До утре изтича и срокът за задължителна имунизация на фармацевти и лекари на частна практика. Те са заплашени от високи глоби и отнемане на лиценз.

В Гърция в последната седмица са ежедневни протестите срещу задължителното ваксиниране без това да повлияе на решението на правителството.

Вчера Върховният административен съд на Гърция (Държавният съвет) отхвърли иска на Общогръцката федерация на служителите в държавни болници да спре временно изпълнението на закона, изискващ задължителна ваксинация срещу коронавируса до 1 септември 2021 година.

Гръцкият парламент гласува през юли закон, който задължава всички здравни работници, работещи в болници и клиники, да се ваксинират до началото на септември. В противен случай те рискуват да бъдат отстранени от работа без заплащане.

Профсъюзът поиска повече време за това и изтъкна, че заплахата от санкции срещу здравните служители нарушава конституционните им права на човешко достойнство, свободно развитие на личността и правото на труд.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Бр
    Браво
    3 -2
    15:05, 31 авг 2021
    Браво на гърците!
    • Когато един вдигне ръка за нацистки поздрав са вдигали ръце и другите. Знаем и помним как свърши това. С много жертви. Сега с инжектирането на отровите ще е същото. Народите не помнят историята. Но ще се наложи по лошият начин да си я припомнят.
  • 2
    Па
    Павлов
    2 -1
    15:14, 31 авг 2021
    Едно време за нас, българите казваха: в Москва, като пръднат, българите се насират..., ама гърците ни бият!
  • 3
    Ве
    Венци
    2 -2
    15:19, 31 авг 2021
    Да, уважавам ги - достоен народ... но аз съм на страната на тези 30 % от тях, които не са националисти. Националистическата идея е противна на Христовата вяра, а те на знамето носят кръст. Древно-гръцката цивилизация и във Византия - национализъм не е съществувал. От цивилизационна гледна точка сегашният гръцки национализъм не е наследник на древната гръцка цивилизация, нито го е имало във Византийската империя - която е била много-езична, мулти-национална. Това ми е забележката към тях.
  • 4
    За справедливост. Оказа се, че когато им засегнеш финансовата част се дигат на бунт. Когато обаче им отнемаш права в случая с набиването на отрови те мълчат. Единственият народ който се бори за правата си повече отколкото за заплащането си това са Французите. Пиша ги с голямо Ф щото са народ.
  • 5
    Да
    Да
    2 -1
    17:05, 31 авг 2021
    Гърците никога не са били народ те са тюфлеци разчитащи на помощи от ЕС
  • 6
    Ка
    Като се
    1 -1
    18:00, 1 сеп 2021
    Като се има впред че половината им доктори са учили медицина в Пловдив а там знам как се взема диплома бедна им майка в какво се вкарват направо ще се уморят .Но нека въздуха е благодат тия не трябва да го дишат
Последни новини