Германските компании не могат да питат служителите си дали са ваксинирани, каза министърът на труда

Германските компании няма да получат правото да искат информация дали служителите им са ваксинирани срещу Ковид-19, макар че могат да се предвидят съответните разпоредби за някои особено рискови работни места. Това заяви днес германският министър на труда Хубертус Хайл, цитиран от Ройтерс.

Много страни правят ваксинациите задължителни за някои сектори като здравеопазване и административни услуги, а някои компании (най-вече в САЩ) започнаха да изискват служителите им да са ваксинирани.

Германия обаче има строги закони за защита правата на личността заради нацисткото си минало и наблюдението над гражданите през комунистическата ера. Това означава, че компаниите нямат право да събират информация за здравето на служителите си.

Германският бизнес настоява да може да пита персонала за имунизационния му статус, докато правителството се опитва да накара още хора да се ваксинират на фона на новото увеличаване на случаите.

Близо 61 процента от жителите на страната вече са имунизирани с по две дози срещу коронавируса, а 65 процента са получили поне една.

Правителството одобри днес предложение компаниите да предоставят на служителите допълнително свободно време, за да се ваксинират. Фирмите освен това могат да имат предвид ваксинационния статус на служителите, ако е известен, когато взимат решение за предпазни мерки.

Според министър Хайл са необходими прагматични решения, например в болници и затвори.

Изключения от законите за защита на личните права вече бяха направени, за да се даде възможност за отварянето на ресторантите - от служителите и клиентите се изисква да показват, че са ваксинирани, преболедували коронавируса или имат отрицателен тест.

Няколко хиляди души се включиха в неразрешени демонстрации по улиците на Берлин през уикенда срещу ваксинациите и ограниченията, въведени заради Ковид-19. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    0 0
    21:59, 1 сеп 2021
    на 26 септември има избори ( в тази л.дница ).

    "Червено-зелено-червено" се предпочита от медиите .Смесвате тези цветове, какво излиза ?
Последни новини