Кой ще стигне със SpaceX там, където никой друг не успя

Да, Ричард Брансън и Джеф Безос успяха да изпреварят Илон Мъск и самите те станаха част от първите цивилни полети на своята космическа компания. Но основателят на SpaceX има по-различна стратегия от тяхната и, оказва се, май отново ще е крачка напред, дори и тази крачка да не е направена лично от него.

Днес, 15 септември, ще бъде първият изцяло цивилен полет на компанията с капсулата Crew Dragon, изстреляна от Falcon 9. Мисията е кръстена Inspiration4, а неин командир е Джаред Исаакман - милиардер и пилот, който още миналата година обяви, че не само ще ръководи, но и ще финансира мисията. Не пожела да разкрие точната сума, която ще му струва начинанието, но каза, че е пo-малко от 200 милиона долара.

Той си избра и трима души, които след броени часове ще имат възможността да полетят заедно с него в Космоса и да напишат нова глава в историята на SpaceX. В екипажа от хора, които не са астронавти, влизат лекар, професор в колеж и ветеран от военновъздушните сили.

29-годишната Хейли Арсено е лекар в Детската изследователска болница "Сейнт Джуд" и е преборила рака като дете. 51-годишният Сиан Проктър е преподавател в общински колеж в Аризона, а 41-годишният Крис Семброски е бил ракетист в база във Вашингтон.

За разлика от първите цивилни екипажи на Virgin Galactic и Blue Origin, тези четиримата ще прекарат цели три дни в орбита на разстояние от 580 км от Земята, което е по-далечно от това, на което се намира Международната космическа станция, предава Daily Mail.

Там те ще обикалят земното кълбо веднъж на всеки 90 минути със скорост около 27 360 км/ч, което е 22 пъти по-бързо от скоростта на звука. За да сe подложат на това, четиримата ентусиасти преминават през месеци тестове, включващи и бързооборотна центрофуга.

И именно с това първият цивилен полет на SpaceX превъзхожда тези на двамата си конкуренти. Както се казва на сайта на компанията, този полет е най-далечният пътнически след ремонта на телескопа "Хъбъл".

Докато полетите на Blue Origin Virgin Galactic бяха суборбитални, този ще бъде в долната орбита на Земята. Брансън и Безос просто докоснаха ръба на Космоса за няколко минути...

Именно заради по-малкото разстояние, което трябваше да се измине, те пътуваха и със значително по-ниска скорост. А Crew Dragon трябва да е достатъчно бърз, за да победи гравитацията.

Докато са на борда и обикалят в Космоса, Исаакман и останалите от екипажа ще бъдат подложени и на различни тестове на физическото им състояние, за да се съберат данни как подобни пътувания влияят на човешкия организъм.

Te са много ценни, за да може да се развие идеята за достъпен космически туризъм. А и тук SpaceX отново са една крачка пред всички други, които със сигурност също ще сa любопитни за информацията, която ще се натрупа и анализира впоследствие.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини