Вулканът на остров Ла Палма изригна

Изображение 1 от 2

    Вулкан изригна на испанския остров Ла Палма - част от Канарите. Изригването беше предшествано от над 5400 земетресения.

    Експлозивната активност продължава. Консултативният център за вулканична пепел (VAAC) в Тулуза предупреди за облак от вулканична пепел, който се издига до приблизително 3000 м надморска височина и се движи в посока юг.

    Снощи гражданската гвардия обяви, че 5000 до 10 000 души ще бъдат евакуирани от общините Ел Пасо, Лос Ланос де Аридан, Фуенкалиенте и Тазакорте, след като потоците лава започнаха да се спускат по склона. Кварталът Ел Параисо вече е евакуиран.

    Прогнозите за потоците от лава предвиждат, че те вероятно ще преминат през област близо до селище. Основните опасения са, че лавата може да достигне населени райони. Лавата напредва бавно и хората могат да бъдат евакуирани относително лесно, според местните власти.

    Според местни медии снощи най-малко 1400 души вече са прехвърлени на футболното игрище в Ел Пасо. В тази община лавата започна да разрушава някои къщи късно следобед.

    Потоци лава пресекоха магистрала Tacande снощи, което прави преминаването на превозни средства невъзможно. Летището на Ла Палма също беше затворено през първите часове след изригването, тъй като пепелта възпрепятстваха видимостта, но по-късно възобнови работата си, след като емисиите на пепел намаляха.

    Състоянието на тревога на вулкана беше повишено в оранжево (3 от 4), а Генералната дирекция по сигурността и извънредните ситуации на правителството на Канарските острови активира бедствена ситуация от ниво 2 (червено).

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини