Започват процеси по финансовата децентрализация на общините

Изображение 1 от 3

    Започват процеси по финансовата децентрализация на общините. Това съобщи на брифинг след срещата си днес с ръководството на Националното сдружение на общините служебният министър-председател Стефан Янев.

    Децентрализацията на общинските бюджети, която се дискутира от години, но досега към законови промени в тази посока не се пристъпило, беше акцентирана от него като най-важната тема, обсъдена на срещата.

    „Търсим варианти и възможности за най-доброто й реализиране и се подготвяме съвместно с мнението на общините и на съответните министри, които имат отношение по темата, да намерим точната формула, която да предложим на следващото Народно събрание. По този начин смятаме, че общините още по-добре ще могат да откликват на желанията на хората по места за подобряване на условията на живот и за правене на бизнес“, подчерта премиерът.

    „Това е важен акцент, макар да сме наясно, че служебният кабинет няма да успее да финализира този процес. Но пък от друга страна все отнякъде трябва да започнем и да поставим основите на финансовата децентрализация на общините, върху които да надграждаме и да търсим решения в тази посока“, коментира след срещата Иво Димов, кмет на община Димитровград и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

    На срещата е коментирано към общините да остават до 2 % от основни приходи, фиксирани с решение на Общинските съвети. Този процес обаче трябва да стъпи на много прецизни сметки, защото има опасност малките общини да не получат идентична възможност за финансови попълнения, като големите, коментира Иво Димов.

    „Всички знаем, че основният икономически ресурс е съсредоточен в големите градове и общини. Ако не се направят прецизни изчисления, има опасност те да получат огромен финансов ресурс за сметка на по- малките, където няма такава икономическа концентрация. Затова още на срещата с предходния министър на финансите Кирил Петков и на финансите -Асен Василев поискахме през Националната агенция по приходите данни за разпределението по общини на трите преки данъка: данъкът за облагане доходите на физическите лица, данък добавена стойност и данък печелба. Днес стана ясно, че справките са изготвени и финализирани, и ще бъдат предоставени на НСОРБ“, конкретизира още Иво Димов.

    На базата на тези данни ще бъде изготвена конкретна методика, която ще бъде доразвита така, че да няма ощетяване на общините при финансовата им децентрализация. В противен случай, т. нар. изравнителна субсидия няма да съществува или поне не в този си вид, обясни още важността на прецизния подход заместник-председателят на НСОРБ. За разработване на механизма от НСОРБ ще разчитат на експертно ниво на специалистите от Института за пазарна икономика, откъдето от години повдигат темата за местната финансова децентрализация. А по време на годишната среща на НСОРБ преди седмица, представиха и своите разчети за ефекта от преотстъпването на 1/5 от подоходното облагане по общини на база брой работещи и нива на възнагражденията във всяка община. Според данните общия ресурс би се равнявал на близо 850 млн. лв. през 2021 г. В Хасково на тази база изчисления биха оставали допълнително близо 6,4 млн.лв., в Димитровград -около 3,6 млн.лв, в Свиленград 1, 2 млн.лв., но пък в Маджарово око 55 хиляди лева.

    Като представител на по-малка община, Иво Димов посочи, че при разговорите по темата, колегите му от по-големите райони са изказали солидарност за разпределението.

    “Искам да подчертая, че процесът на финансова децентрализация на общините, е свързан с политическата воля и консенсус на всички политически формации и коалиции, които ще влязат в следващия парламент.“, коментира още Иво Димов.

    След срещата на министър-председателя с НСОРБ стана ясно още, че общините ще получат дължимото от страна на държавата.

    За зимното почистване финансовият министър обеща изплащане в рамките на 25 % от средствата още до края на този месец авансово, за да имат готовност общините да реагират. Останалите суми ще се превеждат планово от януари.

    Заложените в актуализацията на бюджета 100 млн.лв, ще бъдат получени под формата на допълваща и компенсираща субсидия за дейности на общините, свързани с ограничаване на последствията от КОВИД кризата. Тези средства, съгласно Закона за публичните финанси ще могат да бъдат разходвани и отчетени до края на 2022 г.

    На брифинга след разговорите стана ясно още, че има проблеми по плащанията по някои от Оперативните програми. Министър-председателят посочи, че ще продължи диалога с общините, за изясняване на ситуацията.

    „Забавянето на текущите междинни и окончателни плащания по ОП е сериозен проблем, тъй като до 2023 година общините трябва да финализират проекти за близо 3, 5 милирда. Финансовите корекции, които се налагат от управляващите органи, са сериозен бич за общините. Имаме уверение от служебния кабинет, че комуникацията ще бъде подобрена, за да не се случи отново ситуацията, като със закупения по една от програмите за транснационално сътрудничество багер на Димитровград, за който ни беше наложена сто процента финансова корекция в размер на половин милион лева. ВАС отмени тази финансова корекция, но пък към момента няма плащане.“, даде пример Иво Димов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ст
      Станчо Т.
      11 0
      18:16, 1 окт 2021
      Ох котьо! Ще видите сега кон боб яде ли!
    • 2
      Хи
      Хи
      9 -1
      21:13, 1 окт 2021
      Този който стои в ляво става за министър председател !
    • 3
      ЕИ
      е и
      5 0
      22:39, 1 окт 2021
      Ще има много богати и много бедни общини.

    Още новини

    Последни новини