Експерт видя планиран глобален удар в четири събития около срива на Фейсбук

Планиран глобален удар в четири стъпки се случи преди два дни, смята експертът от Европейския институт за риск политика Иван Савов.

Атаката към социалните мрежи на „Фейсбук“ е много по-мащабна и не е насочена само към Марк Зукърбърг, коментира той в интервю за bTV.

Много е малка вероятността едновременно да се случи едно четворно събитие, както се случи в тия 24 часа преди 2 дни. Тогава излезе информацията за "Пандора пейпърс", случи се техническият срив на социалните мрежи, показанията на Франсис Хоугън, която извади доказателства и предостави на американския конгрес информация за стратегията на фейсбук за повишаване на собствените приходи. И четвърто - на втория час от техническия срив лични данни на 1,7 милиарда души излязоха в даркнет за продажба. Те не са откраднати по време на срива, а по време на друг такъв от преди година, изброи експертът.

Имаме едно четворно събитие, което удря пряко в кръвоносната система на най-високо ниво – във връзките между политици, лидери в сянка, организирана престъпност и хора, които влияят на геополитическите процеси, казва той.

Не знаем източника, уточни Иван Савов.

По думите му този удар има две направления.

Първото е, че фейсбук е инструментът, чрез който се извършва психоманипулация на населението и се влияе на изборите. Савов припомни скандала с фирмата "Кеймбридж Аналитика" за моделиране на психопрофили на потребителите чрез данни, които те са предоставяли във фейсбук приложения. Този модел е изпозлван в над 20 държави за въздействие върху изборите, вкл. при изборите, които спечели Доналд Тръмп и при вота за Брекзит. Тази връзка води и към Русия, посочи експертът.

Психопрофилите, които притежава фейсбук, манипулират настроението на хората, а те печелят повече пари, когато сме негативни и гневни, отколкото сме положително настроени. Съответно те манипулират информацията и обществото се радикализира. Това е изцяло за печалба на Зукърбърг и не взема под внимание нашето психическо състояние и състоянието на демокрацията. Нещата в момента са извън контрол, посочи Савов.

Затова, според него, в света започва процес на пристъпването към регулация на интернет съдържанието и социалните мрежи, за да не са възможни такива манипулации.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Рр
    Рр
    0 0
    07:26, 7 окт 2021
    Дрън дрън.
    Просто борба на цифрови и и банкери в световен мащаб. Другото е следствие.
Последни новини