РИК Стара Загора отказа регистрация на листата на "Демократична България"

РИК Стара Загора отказа регистрация на листата на "Демократична България - Обединение" в 27-ми многомандатен регион. Решението е взето с подкрепата на 13 членове на комисията и три отказа, обяви на пресконференция в пресклуба на БТА председателят на РИК Златина Йовчева. На пресконференцията присъстваха още зам.-председателят на РИК Теодора Крумова и секретарят Междну Халид.

"Още при представянето на документите приемащите членове на РИК установиха, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното на приносителя не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените документи", посочи председателят на РИК Златина Йовчева. По думите й, от комисията са дали указания "Демократична България - Обединение" да представят необходимите документи до 17.00 часа на 12 октомври, когато изтича законовият срок за регистрация.

"Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че това не е необходимо", подчерта Златина Йовчева. По-късно на електронната поща на РИК е постъпил имейл с подател Надежда Йорданова. При проверка в публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г. на ЦИК, е установено че посоченият имейл не присъства сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция с коалиция "Демократична България- Обединение".

Отказът на РИК Стара Загора е обжалван пред ЦИК. Ако решението се потвърди, последна дума има ВАС.

Общо 26 кандидатски листи с 258 кандидата са одобрени за участие в парламентарния вот на 14 ноември в Старозагорски избирателен регион. Само четири листи имат пълен брой кандидат-депутати.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини