Жена реши да почисти вкъщи и намери 34-каратов диамант

Докато почистваше къщата си в Нортъмбърланд, Англия, жена намери и едва не изхвърли диамант с тегло 34 карата, за който може да получи поне два милиона паунда, съобщава BBC News.

70-годишната британка подреждала и сортирала бижутата си. Планирала да изхвърли ненужните дрънкулки, но съседка я посъветвала да покаже бижутата на оценител и да разбере колко струват. Тогава жената се обърнала към организатора на аукциони Марк Лейн, който в началото не обърнал голямо внимание на донесения камък.

"Видяхме доста голям камък, по-голям от монета един паунд, и аз си помислих, че е кубичен цирконий, синтетичен аналог на диамант. Лежеше на бюрото ми два или три дни, докато не използвах машината за проверка на диаманти", каза Лейн.

Британецът разбрал, че има работа с наистина скъпоценен камък, и решил да го изпрати за проверка на партньори в Лондон, които потвърдили стойността на находката. След това диамантът бил откаран в Антверпен, Белгия, където бил претеглен, сертифициран и оценен. Оказало се, че теглото на камъка е 34 карата.

Собственичката на диаманта казва, че не може да си спомни къде точно и кога е купила камъка, но предполага, че това се е случило при посещение на битпазар.

Диамантът е поставен в сейф в лондонския бижутерски квартал Hatton Garden преди търга на 30 ноември.

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини