Връщат учениците от 1-4 клас в клас на 10 ноември

МОН има план да върне учениците от 1 до 4 клас в присъствено обучение на 10 ноември следващата сряда. Това обяви министърът на образованието Николай Денков на брифинг след извънредно заседание на отрасловия съвет със социалните партньори.

Обединихме се около няколко решения, осигурените тестове ще бъдат прилагани в учебна среда за всички училища при над 500 заболели от коронавирус на 100 000 души. Най-рано децата могат да се върнат в училище на 10 ноември, в сряда.

Работи се по план да са на училище, ако обаче бъдат своевременно доставени тестовете от дистрибуторите, след сключване на договорите те имат три работни дни да ги доставят. Ако ги доставят най-късно в понеделник, е създадена организация в сряда децата да са в клас. Правим всички уговорки, че това е планът за момента заради сроковете, обясни подробно служебният министър.

Минималният праг за връщане на децата в училище е 50% желаещи да се тестват, обясни още Денков. Той добави, че родителите на поне 50% трябва да са дали писмено съгласие, че искат да са в училище, за да има присъствено обучение.

За учениците, които не желаят да бъдат тествани, обучението се организира синхронно или асинхронно, уточни той.

Как ще става тестването?

То ще е в класната стая, а при тестването ще се включват и други лица, медицински специалисти, където такива са налични, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал, които отговарят на изискванията за безопасна среда - с валиден документ за ваксиниране и преболедуване или два пъти седмично тестване. Целта е осигуряване на безопасна среда в училищата.

В дните понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят 30 мин. за тестване на учениците от 1 до 4 клас. При промяна на дневния режим могат да бъдат намалявани учебните часове, директорът организира учебния процес в училище.

Новото е, че педагогическите и непедагогическите специалисти ще получат допълнително възнаграждение до края на годината - размерът му още се уточнява.

В двата дни, в които трябва да пристигнат тестовете по училищата, МОН ще проведе комуникационна кампания и обучение на хората, които ще правят тестовете, така че на 10 ноември всички да са готови. Тестовете са избрани от МЗ, те са два теста от един и същи тип - със слюнка, взема се проба от контейнера. При положителен тест на ученик - важи и сегашната процедура - обаждане на родителите, карантиниране на класа.

Единствено за децата със специални образователни потребности има уверение на МОН, че тестването ще става вкъщи, те трябва да покажат негативния тест.

Под решението са поставени подписи на социалните партньори, решението е единодушно и с това се изчерпват нашите възможности да се осигури присъствено обучение в тази среда, заключи министър Николай Денков.

Родителите имат избор, децата могат или не могат да бъдат в училище, без този филтър в училище имаше сериозна опасност от заразяване на децата помежду им. Предстои много работа, каза той.

Има готовност да се пристъпи към връщане и на учениците от прогимназиално ниво, но ако всичко при малките тръгне успешно. Министърът отправи молба да не се пита за срокове, прави се всичко възможно по организацията, успоредно вървят процеси да се обучават и хората, веднага след като се доставят тестовете.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ро
    Родител
    1 0
    09:06, 5 ное 2021
    Тия медицински и политически идиоти деца имат ли? Знаят ли как ще подействат думите на учителя „ти имаш коронавирус, обади се на родителите ти, за да дойдат да те вземат“, към едно 8 годишно дете? Децата не могат, а и не трябва сами да правят тестове! Учителите нямат квалификация на медицински лица! Тестовете се правят от квалифициран персонал! Егати пандемията щом те ваксинират по градинки и молове, а чистачки ти правят тестове!…
  • 2
    Ка
    Калина
    1 0
    09:18, 5 ное 2021
    Използването на децата в ковид цирка…..това вече е кощунство и идиотизъм.
Последни новини