Стефан Димитров: Читалищата са стожер на културата, средствата за дейността им трябва да се увеличават

Изображение 1 от 6

    Тук се съхранява духовността на България, защото читалищата останаха единственият стожер на това, което се нарича култура. На читалищата трябва да се осигури допълнително финансиране, защото, за съжаление, през последните години средствата за тях са крайно недостатъчни. А хората тук работят с цялото си сърце. Хубаво е парите, които се отпускат от Министерство на културата за читалищата, да стават все повече. Това каза кандидатът за народен представител от листата на коалиция ГЕРБ – СДС за област Хасково Стефан Димитров пред кандидата за вицепрезидент Невяна Митева. Двамата посетиха харманлийското село Доситеево, срещнаха се с хората и научиха някои тънкости от местната кухня.

    Читалището в Доситеево е едно от будните читалища в областта – пазят традициите, предават ги на поколенията. Фолклорната им група участва на много конкурси в България с автентичните обичаи от миналото и хората с удоволствие ги канят. Завоюват много медали.

    Читалищата успяват да съхранят и библиотеките си. За съжаление не можем да коментираме, че здравеопазването в селата вече го има, но надяваме се във Ваше лице да намерим човек, който да подкрепи и да върне здравеопазването на подобаващото място, заяви Стефан Димитров.

    Хубавото е, че нашият регион попада в обхвата на програмите за трансгранично сътрудничество България-Турция и България-Гърция, и читалищата са допустими бенефициенти. Именно те успяват да се предадат и традицията и културата ни на съседните държави. Няма значение дали държавата е Турция, Гърция или България – всички ние живеем в Тракия и това че говорим на различни езици, не означава, че нямаме общи ценности.

    Кметът на с. Доситеево Митко Вълчев показа на Стефан Димитров и Невяна Митева как се прави традиционното доситеевско карталаче. В тази връзка Стефан Димитров обясни, че те се пекат на сач – съд, който се изработва от глина. Този занаят макар и рядкост, все още е запазен в областта.

    Двамата посетиха църквата „Св. Иван Рилски“, построена през 1836 г., където запалиха свещ и се помолиха за българския народ.

    Ако политиците обърнат повече внимание на хората от малките населени места, младите ще се завърнат там. Животът на село е по-задружен – хората се уважават, разбират се. Лесно може да се изгради инфраструктура и да се създаде сигурност за живеещите в тях.  

    Стефан Димитров представи пред Митева област Хасково като един от най-големите производители на вина в България заради плодородните почви и наличието на големи лозови масиви в Харманли, Любимец, Тополовград, Ивайловград, Маджарово, Стамболово, Минерални бани.

    Малко по-късно и двамата посетиха Харманли, където се срещнаха с представители на листата на коалиция ГЕРБ – СДС за област Хасково и с жители на града.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини