Откриха в елмаз неизвестен минерал от дълбините на Земята

Геолози съобщиха за откриването на необичаен минерал, образуван дълбоко в Земята. Статия за откритието е публикувана в списание Science.

Откритият минерал, наречен дейвмаоит (davemaoite), е калциев силикат (CaSiO3), който се образува при много високо налягане. Минерал със същата химическа формула - воластонит, е широко разпространен, но се различава от давемаоита по своята кристална структура.

Учените никога не са откривали дейвмаоит, тъй като когато се издигне на повърхността и намалява налягането, той се разпада на други минерали. Въпреки това, настоящата проба е затворена в диамант, който се е образувал на дълбочина от 660 километра. Твърдата обвивка запазва налягането и това позволило на учените да я изследват за първи път.

Учени, ръководени от Оливър Чонър от Университета на Невада в Лас Вегас, са открили парчето деймаоит с размери няколко микрона, използвайки синхротронна рентгенова дифракция.

Смята се, че дейвмаоитът играе важна роля в геохимията на Земята. Например, учените предполагат, че минералът може да съдържа частици радиоактивен уран и торий, които допринасят за радиогенното нагряване на земните недра.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини