09.09.09. Какво и е специалното на тази дата?

Младоженци, търговци, киностудиа по целия свят се възползват по своему от съвпадението на цифрите в днешната дата, съобщи Лайв сайънс, цитиран от БТА.

В Китай днес са насрочени хиляди сватби. В САЩ предлагат промоционална цена за брачни церемонии на този ден за 99,99 долара. Киностудиата "Фокус" пуска новия си филм "Девет" за Апокалипсиса именно на 9-и септември. Датата несъмнено изглежда добре в маркетинговите промоции.

Макар и на практика да няма нищо специално в симетричната дата, хората, които се интересуват от историята и значението на числата, й приписват голяма сила. Ако не друго, това е последният ден с три повтарящи се прости числа чак до 1 януари 2101 г.

За културите, в които числото 9 е щастливо, денят 9 септември 2009 година се смята за прекрасен. Други култури обаче го свързват със зла прокоба. Според съвременните нумеролози всяко число от едно до девет има загадъчна значимост, а различните комбинации от тях въздействат върху живота.

Като последно, число 9 има специално значение. То се свързва с прошката, състраданието и успеха. Има и отрицателни страни като арогантност и самодоволство. Още Питагор е забелязал уникалните свойства на числото девет. То е сбор от три съвършени за него числа (3+3+3) и илюстрира справедливостта. Също така е резултат от умножението на две съвършени числа (3х3).

Девети септември също е 252-ият ден от годината. 2+5+2 = 9. В Китай и Япония отношението към числото 9 е различно. В Китай го свързват с дълголетие и мощ. Мантията на императора, например, е украсявана с 9 дракона. Числото е смятано за толкова силно, че дворцовият комплекс в Забранения град е имал 9999 стаи.

В Япония обаче числото девет звучи като думата за страдание. Затова днешната дата там се смята за доста лоша. По-нещастна е само комбинация от четворки, които се свързват със смърт. Японците толкова мразят деветките, че избягват стаите с номер девет в хотели и болници. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини