Свалиха имунитета на бившия австрийски канцлер Себастиан Курц

Австрийският парламент свали имунитета на бившия канцлер Себастиан Курц, като по този начин даде възможност той да бъде разследван за корупция, предаде "Дойче Веле".

Дясноцентристката Австрийска народна партия на Курц подкрепи решението. Самият политик също призова за премахване на защитата, защото иска да се бори с "фалшивите твърдения", които му костваха поста на канцлер.

Курц е обвиняван, че е използвал държавни пари за изкривяване на социологически проучвания, целящи да подобрят имиджа му.

Прокурорите подозират, че в замяна на публикуването на ласкателните проучвания и други положителни материали за бившия канцлер, един от най-големите австрийски таблоиди е получил изгодни публични реклами.

35-годишният президент е обвинен и в даване на неверни изявления пред парламентарно разследване на отделен скандал, в който е замесен бивш коалиционен партньор. Курц отрича всички обвинения.

Себастиан Курц направи шеметна кариера в австрийската политика. Той стана министър на външните работи едва на 27 години, а на 31 години се издигна до канцлер.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини