Тол системата засне автомобил, извършил 148 нарушения за половин година в Хасковско

Тол системата засне автомобил в Хасковско, извършил 148 нарушения в рамките на около половин година. Това съобщиха за Haskovo.net от Агенция „Пътна инфраструктура“, под чието ръководство е Националното тол управление.

Повод за запитването ни са сигнали на водачи от Хасково, които алармираха за множество глоби от тол системата за липса на винетки. Един от водачите заяви, че са му наложени около 60 глоби за шофиране без винетка. Той сам установил това след самостоятелна проверка за валидността на винетката в тол системата

По думите му е фрапиращо, че не е бил уведомен за първото и/или за някое от последващите нарушения с цел да предприеме мерки, за да не се натрупват във времето глоби и сумата да стане непосилна за плащане от водачите.

В случая, който АПИ посочва, броят на санкциите е над два пъти по-голям от посочения от въпросния гражданин. 148-те нарушения са констатирани в периода 16 май – 22 ноември 2021 г., които към момента не са платени.

Камери

От АПИ уточниха, че по републиканската пътна мрежа са разположени камери върху 295 стационарни рамки, както и 105 мобилни контролни автомобила, които правоприлагат за платена пътна такса – електронна винетка за леките коли до 3,5 тона и тол такса за превозните средства с маса над 3,5 тона. На територията на област Хасково Национално тол управление разполага с 13 стационарни контролни точки, 3 мобилни камери и 10 екипа, осъществяващи дейност на територията на областта чрез 5 служебни автомобила.

Разположените по републиканската пътна мрежа стационарни контролни точки осъществяват процеса по разпознаване на регистрационните табели на движещите се превозни средства. Заснетите изображения се използват от Националното тол управление за обработка на данни относно заплатените тол такси за пътни превозни средства над 3,5 тона и винетни такси за превозни средства до 3,5 тона и осъществявания в тази връзка контрол.

Общо нарушения

От въвеждането на електронната система, обработваща данните от стационарните и мобилни контролни точки, на територията на област Хасково са регистрирани общо 74 200 броя нарушения. Регистрираните за 2021 г. нарушения в областта до момента са 62 500.

От въвеждането на електронната система до момента наложените санкции за регистрирани нарушения в област Хасково са 27 950 броя. За незаплатена винетна такса броят на наложените санкции е 22 850 на стойност 1 611 980 лв. За незаплатена тол такса са наложени 5 100 санкции на стойност 3 645 000 лв.

За 2021 г. броят на наложените санкции е 19 800. От тях за незаплатена винетна такса са 16 100 санкции на стойност 1 127 000 лв., а за незаплатена тол такса – 3 700 санкции за 2 715 000 лв.

От оспорените по съдебен ред наложени санкции в област Хасково съдът е отменил 3 санкционни акта.

Уведомяване на водачите за глоби

При констатирани нарушения за ползване на републиканската пътна мрежа без платена пътна такса собствениците на автомобили се уведомяват за регистрираното в електронната система нарушение или при връчването на съответния акт – акт за установяване на административно нарушение (АУАН) или електронен фиш (ЕФ), или при спиране на пътното превозно средство от екип на Националното тол управление.

При регистрирано в електронната система нарушение шофьорът се уведомява за това и му се предлага възможността да заплати на място компенсаторна такса 70 лв. за леките автомобили до 3,5 тона. В случай на незаплащане на компенсаторна такса, се пристъпва към съставяне на Акт за установяване на административно нарушение, който се връчва на водача. Тази дейност се осъществява в условията на пълно и стриктно съответствие с изискванията и правилата, свързани с безопасността на движението и на участниците в него. В тази връзка пътният контрол от мобилните екипи на НТУ се организира и осъществява в зависимост от състоянието на оперативната и пътнотранспортната обстановка, която включва особеностите на пътните условия, характера на конкретния пътен участък, както и интензивността на трафика.

Проверка за отчетени в електронната системата за събиране на пътни такси нарушения може да бъде направена и чрез сайта на Национално тол управление - https://check.bgtoll.bg/#/violation, в графа „проверка на нарушения“, чрез вписване на регистрационен номер на превозното средство и ЕГН/ЕИК/ЛНЧ.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    66
    666
    28 -2
    18:30, 28 ное 2021
    Пишете за полицая дето беше насран от пиене какво стана с делото
  • 2
    Ка
    Каун
    27 -11
    18:38, 28 ное 2021
    Много добре е знаел, че кара колата в нарушение без винетка и се прави на ущипана булка, че са му написали 60 глоби.
  • 3
    Ха
    Хак им е ...
    15 -1
    19:33, 28 ное 2021
    Преди време наши тарикати ореваха Балканите, че турската система ги глобява без да са виновни. Сега мълчат! Познавам обаче хитреци, сменили регистрационните табели за да не платят дължимото там. Същото се повтаря тук. Какво ли аджеба ще измислят?
  • 4
    Не
    Не ставам за нищо
    9 -2
    19:45, 28 ное 2021
    Тези гл.у.п.а.ци не могат клечка да одялат да си извадят окото
  • 5
    ..
    ...
    13 -3
    20:02, 28 ное 2021
    Нищо ли не казват от АПИ за заплатените винетки - седмични, месечни и въпреки това изпращаните глоби след повече от година,за да са сигурни, че водачите няма да пазят разписките за плащане... С алтернатива да се плащат 70 лв, защото после ще стане 300лв. Разчитат на водачите да не им се занимава с администрацията ??? Парите прибират, а поддръжка на пътищата кога???
  • 6
    Шо
    шофьор
    7 0
    09:41, 29 ное 2021
    Кога колите на BGTOLL, ще спрат да спират сутрин на бул.Съединение, пред тяхната администрация? Имайки предвид примера им и други спират след тях, има ли кой да ги санкционира. Днес имаше автомобил да събира торбите с листа и така станаха 2 реда спрели коли и от къде да минат преминаващите?
Последни новини