Решават въпроса с Бюджет 2010 до края на годината

Най-важният въпрос, който парламентът трябва да реши до Нова година, е за приемането на бюджета на Република България за 2010 г. - това каза председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Бюджетът ще бъде приет съобразно времето, разписано в Закона за приемане на бюджета, което трябва да се състои до края на тази година. 

По думите й, в условията на криза бюджетът трябва да бъде балансиран, да отговори на нуждите на отделните секторни политики и в същото време да направи живота на гражданите по-лек. 

Цачева изрази задоволство от начина, по който бе избрано правителството и от работата на НС и неговите комисии до момента. 

По повод на информациите, че членове на кабинета могат да бъдат предложени за други постове Цачева коментира, че това е в правомощията на министър-председателя и няма да се случи нищо драматично, ако той направи такива предложения. 

По повод появилите се критики за честотата и времетраенето на пленарните заседания, Цачева заяви, че работата на народните представители не се изчерпва само с присъствието им в залата: „Основните критици за работата на Народното събрание изобщо не присъстват в пленарна зала. Тези, които пишат в сайтовете и излагат своите становища, времето, в което информират медиите, означава, че не са на работното си място. От 40 народни представители в пленарна зала не присъстват повече от 10-15 души. Говоря за БСП". 

Следващия петък ще има яснота дали в парламента ще бъде въведено т. нар. биометрично гласуване или с други технически начини ще се отчита двойното гласуване, каза Цачева във връзка с проблема с гласуването с чужди карти. Тя подчерта, че биометричните карти не са единствената техническа възможност, за да се преодолее проблемът. Председателят на парламента отбеляза, че до момента депутатите, които са гласували с чужди карти, са били само от страна на опозицията: „ГЕРБ не гласуват с чужди карти, като това се отнася и за парламентарните групи, които подкрепят управляващата партия". 

Партия ГЕРБ е подготвена и има ресурса да изгради стройна енергийна стратегия на България, категорична бе Цецка Цачева. 

Не трябва да се купуват правителствени самолети, ако условията за тяхното придобиване са неизгодни за държавата. Държавата обаче трябва да има поне един самолет, с който да може да реагира при кризисна ситуация като трагедията в Охрид, смята Цачева. 

Нямам повод да съм в по-специални отношения с президента, заяви председателят на парламента. 

Не е невъзможно ВСС да бъде сменен, коментира още председателят на парламента. 

Тя прогнозира, че първото четене на новия избирателен кодекс може да се очаква през пролетта на следващата година.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини