На Игнажден: добър гост-добра година

На 20 декември Източното православие почита свещеномъченик Игнатий Богоносец.  Като дете той е прегърнат от Исус за урок на апостолите, които спорели за първоравенство.

Прегръщайки детето Исус им показал, че трябва да се променят и да станат чисти и смирени като него, за да влязат  в Царството небесно. По-късно Игнатий става епископ на Антиохийската църква.

В българската традиция денят е изпълнен с ритуали. Първият от тях е гаданието за госта, който отваря вратата най-напред на дома. Вярва се, че какъвто е човекът, такъв ще и късметът на този дома през цялата година. Обичаят са нарича "полазване" в Хасковския край.

Друго поверие гласи, че на Игнажден не трябва да си празни ръце. Старите хора казват, че на този ден не се дават и пари на заем, защото така ще си изгубим късмета. За хубава поличба се счита, ако намериш или получиш късмет, дар или пък пари.

По това време на годината песните, които се пеят са свързани с раждането на Божия син.

На Игнажден е и първата кадена вечеря, която е постна.

Според традицията обаче от днес до 7 януари – Ивановден не трябва да се правят сватби и годежи, тъй като семейният живот ще тръгне към провал.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    0 -2
    12:28, 20 дек 2021
    Искам главата на надежда йорданова!
Последни новини