Кандидатстваме за централа на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището

 

България официално заяви готовността си да приеме на своя територия седалището на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Това стана ясно след редовното заседание на Съвета по европейски въпроси, съобщиха от правителствената информационна служба.

До края на годината ЕС трябва да вземе политическо решение за седалището на новата европейска агенция, която ще стартира работата си през 2010 г.

Освен България досега кандидати да приемат офиса на службата са Кипър и Малта.

Основните функции на агенцията ще сасвързани с координиране и подобряване на практическото сътрудничество между държавите-членки в областта на убежището.

Службата няма да има компетентност по вземане на решения по молби за предоставяне на убежище и закрила, тъй като това остава в правомощията на всяка държава-членка.

Позицията на страната ни за предстоящото на 21 септември в Брюксел заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи беше обсъдена в рамките на СЕВ.

Страната ни ще подкрепи механизъм, който би гарантирал, че усилията на ЕС за презаселване са насочени към най-нуждаещите се чрез определянето на ежегодни приоритети и осигуряването на финансов стимул за държавите-членки.

От образуваните от Европейската комисия общо 141 процедури срещу България за неизпълнение на задълженията, произтичащи от общностното право, от началото на членството ни в ЕС, вече са закрити 107.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини