Бъдни вечер е!

В навечерието на един от най-светлите християнски празници –Рождество Христово, хората тачат традициите, които правят прехода от най-тежкия през годината пост-Коледния. Този ден е празник на семейството и дома. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден.

На Бъдни вечер на трапезата се слагат за последно само постни ястия, като те винаги са нечетен брой-7,9 или 11, които са сакрални числа.  

На трапезата трябва да има: варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино.

В хасковското село Криво поле на Бъдни вечер има традиция да се чукат орехчета и по тях да се гадае дали новата година ще е с берекет, дали ще има здраве за хората в къщата.

В това село режат още сутринта на Бъдни вечер дрянови клонки като избират най-напъпилите. Пипките ронят вечерта и ги хвърлят в огнището. Ако пращят силно, се приема, че хората от дома ще са здрави.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Църквата и в днешни дни журалистите се опитват да... Виж коментара
    • Кр
      Кривия Джон
      12 -4
      13:56, 24 дек 2021
      Защо пишеш глупости на този светъл празник бе, простак?
    • Джовани , ти пък Голям Християнин се писа ........ Виж коментара
    • Ст
      Стефан
      8 -1
      15:26, 24 дек 2021
      Що не се спреш вече бе, боклук. Злобата ще ти докара болести, зарадвай се на празниците, бъди позитивен.
  • 2
    Ка
    Карл Маркс
    7 -12
    09:54, 24 дек 2021
    Религията е опиум за народа.Тя е измислена от поти... Виж коментара
    • 11
      111Ф
      14 -3
      10:22, 24 дек 2021
      Не религията,а вярата в по доброто ни прави хора,а глупостта завистта и злобата към близкия,познатия и непознатия ни прави да сме опиянени,че сме велики и безнаказани хора.....а за бог нека да не умуваме дали го има или не това не е за нашите малки мозъци.
    • Мд
      МДАА
      9 -2
      11:15, 24 дек 2021
      Учителя христос ни е завещал пет принципа - свобода, равенство, братство, справедливост и да не се страхуваш да се бориш и умреш за тях ....
      ..,....... А църквата превръща това учение в инструмент за обслужване на групички хора които са се нарекли елит ...... Та значи ако следвахме инстинското учение на христос, и всички бяхме истински християни ... Всички тия нато, държави , граници , убийства и войни нямаше да ги има .... ...... Войните хранят елитите и укрепва тяхната власт
  • 3
    Да
    да, ама не
    5 -1
    19:06, 24 дек 2021
    Свобода, равенство и братство е от френската революция /1789г./. Христос призовава за любов към ближния и послушание към отца му. Иначе всичките тези трапезни салтанати са си езически обичаи, станали бг традиции. Никъде в библията не пише нито за постно ядене, нито за меню по брой и видове. Религиозните пости са духовни, не стомашно-чревни.
    • Да
      ДА АМА ДА
      3 -1
      20:46, 24 дек 2021
      Ха така де , Ха така де
      ...
      Братството е точно да обичаш ближния си и всичко живо - Любов ,
      ......
      Второ , за Христос няма "по-големи" и "по-малки" Християни - всички са равни, всички са братя и сестри християни
      .......
      И третото , Христос не е казал какво да правим и къде да ходим .... само да живеем скромно и да не ламтим ..... Това е Свободата
      ......
      Дай Още коментари ..... Да мога малко по малко да те запозная с Учението на Христос :)))
  • 4
    Гр
    градът на слънцето
    2 -1
    21:16, 24 дек 2021
    Пътя към ада е постлан с най добри намерения. И комунизма проповядваше да няма, бедни, да няма гладни , да няма унижени , да няма онеправдани и т.н. и т.н. бля,бля,бля.С какво се отличава религията от комунистическата идеология? С нищо . И при двете важи правилото --- не гледай попът /или партийният секретар/ какво говори , а го виж какви ги върши. Така и едното и другото се превръщат в средство за ПОДТИСКАНЕ НА НАРОДА . Ама де акъл да го разбереш?.
    • Им
      ИМА ЛИ ЕЛИТ , ИМА И РОБИ
      1 0
      23:31, 24 дек 2021
      Така е и при Капитализма мойто Момче :)))
      .....
      Някой нарече ли се Елит и Работата се скапва ..... Примери : Владиката Николай в Управителния Съвет на Частна Болница , Киро Домзчуията Индустриален Елит, а не може да мине тета не по Английски ами по Бълграски .. , Бат Тенчо Сервитьора и Къньо Маймуната Хасковски Елит :))
Последни новини