Защо Земята се върти все по-бързо

Това, което знаем със сигурност, въпреки че няма как да се убедим, освен ако не полетим в Космоса, е, че Земята непрекъснато се върти около оста си. 

Всеки ден на Земята се състои от 86 400 секунди, но въртенето й около оста не е равномерно. Затова в рамките на една година всеки ден има част от секундата повече или по-малко. Това се дължи на движението на ядрото на Земята, нейните океани, атмосферата, както и на гравитационното привличане на Луната.

А сега учени от Националната физическа лаборатория на Обединеното кралство установяват, че днес нашата планета се върти по-бързо, отколкото преди половин век. Това не е толкова необичайно явление, защото тази скорост варира през вековете. Например преди милион години се е завъртала 420 пъти, а сега го прави 365 за 12 месеца.

Но ако по-бързото въртене се запази като тенденция, може да е необходима "отрицателна скокна секунда" в атомния часовник. Той измерва времето изключително прецизно на базата на движение на електрони в атоми, охладени до абсолютната нула. И за да бъде винаги точен, на всеки 18 месеца от 1972 г. насам се добавят високосните секунди.

Досега обаче никога не е имало отрицателна високосна секунда (премахване на секунда от атомния часовник). С други думи - вместо да се вмъкне допълнителна секунда, за да позволим на Земята да настигне часовник, трябва да извадим секунда от атомната времева скала, за да я върнем в синхрон със Земята.

Затова и никога не е тествана система, която би могла да я добави. Идеята се появява миналата година, когато въртенето на Земята започва да се ускорява, но следва забавяне и средният ден през 2021 г. е с 0,39 милисекунди по-къс от този през 2020 г., предава Daily Mail.

Идеята на учените е да се избегне прекалено голямо разминаване между времето, измервано от атомните часовници, и астрономическото време. Скоростта на въртене на Земята се следи непрекъснато и понякога атомните часовници се спират за секунда, за да се върне синхронът.

Основното притеснение е, че интернет разчита на постоянния поток от време, измерван чрез атомни часовници. И когато липсва стабилно време, непрекъснатото подаване на информация може да се разпадне.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Рр
    рр
    0 -1
    07:15, 7 яну 2022
    С една дума господа физици ,цялата ви наука е пълен фалш
Последни новини