Френското шампанско не може да ползва собственото си наименование в Русия

Производителите и дистрибуторите на шампанско се видяха принудени да спазват промените в руския закон и 1 януари 2022 год. прочутото френско наименование вече няма да може да се използва, изписано на кирилица на задния етикет на бутилките, продавани в Русия, предаде Франс прес.

Вместо това там ще пише "пенливо вино", а наименованието "шампанское" се запазва за руските производители на пенливи вина.

Преговорите между Франция и Русия обаче продължават, като Париж се надява в крайна сметка да убеди Москва да признае наименованието за произход.

Промяната в закона от 2 юли предизвика силно негодувание сред производителите и дистрибуторите на шампанско, а няколко френски министри отправиха остри протести.

В края на октомври Париж успя да издейства от Москва двумесечен мораториум върху прилагането на новите руски правила, за да могат да бъдат продадени бутилките с досегашните етикети, много от които дори вече бяха изпратени в Русия.

Този мораториум върху проверките изигра ролята си и позволи на компаниите в областта Шампан да се адаптират и да променят етикетите си в съответствие с новия руски регламент, посочи Комитетът по шампанските вина, обединяващ лозаро-винарите и търговците на престижното френско вино.

Представители на сектора от Франция посетиха Русия през ноември, за да се срещнат с руските производители.

Председателят на Общия синдикат на лозарите от Шампан Максим Тубар, който участва в делегацията, изрази надежда, че в средносрочен план руските производители ще се откажат от термина "шампанское" и ще създадат собствени наименования.

Русия е 15-ият по големина пазар за износ на френско шампанско. През 2019 година в страната са продадени 1,8 милиона бутилки, което представлява 1,5 на сто от общите продажби на шампанско, по данни на Комитета по шампанските вина. Браншовата организация обаче отбелязва, че този пазар e много доходоносен и придаващ висока стойност на продукта, а руските потребители обичат качественото шампанско и го консумират и при пътуванията си във Франция.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини