Търсят смелчаци да извадят кръста на Йордановден в Димитровград

На 6 януари, Богоявление или известен още като Йордановден от 8:00 часа в храм "Св. Димитър" ще бъде отслужена  Празнична Утринна със Златоустова литургия по повод празника, съобщават от местната администрация.

Миряните ще се придвижат със шествие към брега на река Марица, където от 11:15 часа архиерейски наместник отец Георги Тодев ще извърши традиционния ритуал по освещаване на кръста, водата и миряните. За участниците в ритуала ще бъде отслужена молитвата за здраве. Желаещите да се хвърлят в студените води, за да изкарат кръста, могат да се запишат в църквата "Св. Димитър".  

За всеки участник ще има награди - торбичка с рекламни материали от общината, грамота и по 20лв. За този, който извади кръста наградата е 100лв., пита и вино. 
 
На място за гражданите, дошли на брега на реката, ще се раздават топъл чай и вино. Призоваваме гражданите, които идват, да спазват всички противоепидемични мерки.
 
По-късно от 14ч. в кв. Черноконево ще се проведе също ритуал за празника Богоявление - Йордановден организиран от НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1895”. Хвърлянето на кръста във водите на река Марица  ще стане на брега на реката от ул. „Чавдар войвода” в кв. Черноконево, Димитровград при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини