Инфлацията в еврозоната е достигнала рекордните 5%

Равнището на инфлацията в еврозоната е достигнало рекордните 5% през декември, съобщи Евростат, цитирана от ДПА. Това е най-големият темп на годишна основа от началото тази статистика за 19-те страни членки на валутния съюз през 1997 година.

Бързо покачващите се цени помрачават икономическото възстановяване на ЕС от COVID-19, като най-големи опасения будят цените на електроенергията. Те са скочили с 26% през декември спрямо същия месец на 2020 година, се посочва в предварителната оценка на Евростат, публикувана днес.

Цените на едро на природния газ се повишават от месеци и токът значително поскъпна, което се усети в редица страни, отбелязва ДПА.

През ноември равнището на годишната инфлация, което се основава на цените на хранителните стоки, алкохола, тютюневите изделия, енергията и неенергийните промишлени стоки и услуги, бе 4,9%. Тогава енергията поскъпна с 27,5% на годишна основа.

ЕК съобщи през ноември, че тази година очаква силен икономически растеж - увеличение на брутния вътрешен продукт с 4,3%, но предупреди, че високата инфлация крие риск от спад.

Годишната цел на Европейската централна банка за инфлацията е 2 процента и дава точния баланс между растеж и стабилност, припомня ДПА. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини