Марсоходът "Спирит" завинаги на Марс

Марсоходът "Спирит", който затъна в пясъците на Марс, по всяка вероятност никога няма да може да се измъкне от тях.

Песимистичната прогноза в централата на НАСА направи ръководителят на програмата за марсоходите "Спирит" и "Опортюнити" Джон Калас.

"Ние действаме много внимателно и разглеждаме всички основни възможности" - заяви Калас. Според него е напълно реално "Спирит" завинаги да остане в пясъците на Марс и никога да не излезе от тях. "Все пак ние искаме да дадем на "Спирит" най-добрия възможен шанс" - заяви Джон Калас.

Калас и неговите колеги от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (ЛРД) в Пасадена (щата Калифорния), откъдето се управляват марсоходите, разглеждат всички идеи как "Спирит" да бъде изваден от пясъчния плен.

За целта в ЛРД се използва точно копие на марсохода, което се придвижва в специален пясъчник, създаден, за да моделира повърхността на планетата Марс. Задачата обаче се затруднява от факта, че тежестта на Марс и на Земята е различна.

Едновременно с това се прави компютърно моделиране на възможностите "Спирит" да бъде придвижен от мястото, където е заседнал, като се отчитат всички експериментални данни, предадени непосредствено от Червената планета.

Дори и да не продължи работата си, "Спирит" надмина всички очаквания на специалистите. Първоначално бе предвидено той да работи на Марс 3 месеца, а до момента, в който забуксува в пясъците, той предаваше данни на Земята в продължение на 5 години.

Все пак специалистите не са загубили всички надежди. До няколко седмици в ЛРД ще бъде направена "генерална репетиция" на нов опит за спасяването на марсохода. А истинската операция ще започне не по-рано от октомври. 

Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини