123 % ръст на заболеваемостта в хасковска област. Свиленград и Любимец с най-много болни

    Драстичен скок от 123 % на заболеваемостта от коронавирус в Хасковска област отчитат днес властите. Това е най-сериозният скок от началото на пандемията.

    След заседанието на Областния кризисен щаб, с участието на представителите на болничните заведения и общините, брифинг по темата дадоха областният управител на Хасково Катя Панева и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Соня Димитрова. Щабът е свикан именно заради усложняващата се противоепидемична обстановка в областта.

    От днес Хасковска област е в тъмночервената зона на карта на България със заболеваемост над 500 души на 100 хил. население на базата на 14 дневно наблюдение. Вече има две общини със заболеваемост над 1000 на 100 хил. население. Това са общините Свиленград и Любимец. По ръст на заболеваемост през последните 14 дни ги догонва и община Тополовград, обобщи д-р Соня Димитрова. Основно повишаването на заболеваемостта в тези общини се дължи на  заразяване от роднини, които са са върнали от чужбина за празниците.

    По отношение на хоспитализираните към днешна дата, те са 196 души. 49 от тях са хасковлии, но са настанени за лечение в болница в друга област.

    В болница с позитивни тестове за Ковид-19 са 7 деца. Четири от тях са МБАЛ-Хасково. Засега няма ситуация при малките пациенти с усложнения.

    В РЗИ ежедневно получават и информация за свободния брой легла в клиниките с ковид отделения. Към момента има разкрити 279 легла в област Хасково за ковид пациенти. Все още има свободни места в региона, но това бързо се променя, обясни д-р Димитрова. Още 25 легла могат да бъдат разкрити за пациенти, които се нуждаят от болнично лечение, но са в неусложнена ситуация. Само още четири допълнителни легла могат да бъдат обособени за такива с необходимост от интензивно лечение.

    Засега няма общини в региона на Хасково, в които училищата да преминават към онлайн обучение. Осигурен е необходимият брой тестове за учениците за тестване един път в седмицата и за преподавателите-за два пъти седмична проверка.

    В РЗИ нямат данни за починали пациенти  в област Хасково през последните две седмици, които да са със завършен цикъл на ваксинация.

    В Харманли има отчетени случаи на четирима души от персонал на Многопрофилната болница които са ваксинирани и са болни в момента, но при тях клиничната картина е много слабо изразена. Болестта преминава бързо, обясни още шефката на РЗИ-Хасково. Тя потвърди, че до момента в региона на Хасково не е регистриран случай на новия и много по-заразен вариант на коронавируса-Омикрон.

    По време на дискусиите в Кризисния щаб е обсъдено и  какво може да се предприеме, за да се въздейства на ситуацията с покачване на случаите в региона. Общините са споделили, че капацитетът им за отделяне на хора за проверки за противоепидемичните мерки е силно ограничен. Димитрова обаче посочи, че проверките с полицията и експерти на РЗИ продължават.

    На срещата от МВР-Хасково са отчели, че са проверени  64 лица дали спазват наложената им карантина. От полицията ще наблягат повече тепърва на проверките на превозваческите фирми и дали в превозните средства пътниците спазват мерките, обясни областният управител Катя Панева. Ще бъдат увеличени и проверките в заведенията, каза още тях. Областният управител на Хасково призова хората и във връзка с празниците през този месец да не правят масови събирания.

    По отношение на ваксинацията през последните дни основно се слагат бустерни дози. Слаб остава интересът за имунизация сред децата. Само седем деца между 5 и 12-годишна възраст са записани за ваксинация, две от тях са болни в момента. Това означава, че не може да им се постави ваксина. Докато не се събере необходимият от десет души не може ад ес отвори флакон. Няма проблем обаче родителите на децата, които държат в момента да ги ваксинират по най-бързия начин да го направят в обявен пункт за това в друга област.

    Директорката на РЗИ-Хасково призова личните лекари да поемат за ваксинация хората, които искат, дори и ако не са от тяхната пациентска листа. Освен това от инспекцията са готови да организират мобилен ваксинационен пункт за малките населени места. За тази цел обаче трябва да са активни и кметовете.

    Обмисля се и идеята с помощта на общинските кметове хората от селата, които имат желание да се ваксинират, да бъдат извозвани с осигурен транспорт до имунизационен пункт, обясни и областният управител Катя Панева.

    Д-р Димитрова посочи, че в последно време отново се е появил интерес към ваксинация с препарата на Астра Зенека и такъв ще бъде осигурен отново в Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      Би
      Бисеров
      14 -11
      17:33, 11 яну 2022
      Журналята пак наредиха един ред хора да ги изпитват. Вече този Ковид не е сензация. Спрете се.
      • ГЛЕДА ВСЕ ЕДНО че шефа и Димитровградския дерибей Бей Митьо Дебелия Амоняк Димитров
        е гръмнал край Паткарника
        .......
        Булките тип дественица на нейни години са чист кич :))
      • Ан
        Антиваксърите долу!
        4 -6
        06:45, 12 яну 2022
        Анти ваксърите сега ще им се разкаже играта!
      • Вт
        Втората снимка
        1 0
        08:57, 12 яну 2022
        Мисля, че директора на РЗИ е в "другото дясно", а може и аз да греша, и двете са нови не ги познавам.
      • Ха
        Хасковлия
        5 -1
        09:38, 12 яну 2022
        Дясното е на областната управителка, а за нас е в ляво. По - едрата с по русата коса е д-р Димитрова. Питам се обаче, защо все още е директор на РЗИ? Та тя проспа всичко. Не е имало по - неадекватен и по - некомпетентен ръководител там. Учудвам се как тази жена се е пристрашила да излезе пред медиите. Защото често се заключва в кабинета си за да се скрие. Не вдига телефон и не поема никаква отговорност. С една дума некадърник, та дрънка.
    • 2
      Др
      Драстичен скок на заболелите!
      25 -10
      17:35, 11 яну 2022
      Какво прави областта по проблема, защо не се вземат по сериозно нужни мерки!
      • Ем
        Ема
        18 -6
        20:33, 11 яну 2022
        В заведенията е пълно с хора без сертификати и разнасящи вируса!
    • 3
      Ме
      Мери
      44 -19
      17:39, 11 яну 2022
      Училища трябва незабавно да преминат обучение онлайн в магазините задължително дистанция и маски това е който не спазват глоби!!!
    • 4
      Ид
      Иде четвърта... ГОДИНА
      17 -12
      17:40, 11 яну 2022
      Почти три години дежурната статия и вълна след вълна чепкат. Ако беше страшната болест, за каквато се опитват да го представят, до сега нямаше хора да останат.
      • Аь
        Аьас
        18 -9
        18:47, 11 яну 2022
        От тоя театър много дофтори яко се захлебиха гледам карат последни модели коли и то от класните не някоя Дачия или Лада.Купиха по няколко апартамента.А тия лелки получават яко дивиденти а олитата си стоят скрити под диваните и са тресът от страх
    • 5
      12
      123%
      21 -4
      17:44, 11 яну 2022
      Какви са тези политики и практики каква е тази фалшива промяна най долната в цяла Европа скапана държава България
    • 6
      Го
      Горан
      28 -9
      18:26, 11 яну 2022
      Новата областна защо гледа толкова "умно". Защото не знае горката къде се намира и този пост не го заслужава.
    • 7
      "п
      "Първите под карантина!
      12 -2
      19:00, 11 яну 2022
      А другите кучета ги яли!
    • 8
      Пр
      Просто логика
      13 -2
      19:42, 11 яну 2022
      Ваксиниран с бустер болен с кофит под карантина.Факсиниран с бустер велик мъж в ЕП гътнал се от срив на иммунната система.Нищо логично не виждам
    • 9
      14
      1488
      9 -2
      23:19, 11 яну 2022
      123 процента означава че всички са заразени,а журналята два пъти...малоумие
      • Ха
        Хасковлия
        4 -1
        09:48, 12 яну 2022
        На 100 човека са заразени 123. Баси града! От къде са дошли толкова прищълци? Можеби от космоса?
    • 10
      Ку
      Ку-ку
      0 0
      19:01, 12 яну 2022
      Как ги нагласихте 123% . Според мен са 1234% ха-ха.
    • 11
      Св
      СВОБОДА ИВАНОВА
      2 0
      07:58, 13 яну 2022
      Тези които се ваксинират ,са глупаци ! За едните пари продадоха българия ! Ще реват ама още не го знаят !
    • 12
      Дд
      дд
      0 0
      01:03, 14 яну 2022
      От ЕС има решение за следваща фаза.Сега щели да разгръщат ваксинационни центрове,за да бодели на всеки три месеца.
    Последни новини