Орлето Александрия, родено в добруджанско село, продължава да пътешества в Африка

Малкото кресливо орле Александрия, което се излюпи в едноименното добруджанско село и в края на лятото прелетя до националния парк "Хуанге" в Зимбабве, продължава да пътешества в Африка, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Смелата Александрия е част от българската популация прелетни птици с предаватели, повечето от които зимуват в делтата на река Окаванго на територията на Ботствана. Огромната река, която граничи с пустинята Калахари, предлага отлични условия за прелетните ята. Но Александрия изследва и съдените държави и в момента се намира в Намибия. Орлето-пътешественик прави доста дълги преходи като преди дни прелетя край столицата Уиндхоек, а след това пое курс към националния парк "Етоша", но все още не е стигнало там, посочват от Североизточното държавно предприятие.

Природолюбителите следят пътя на птицата от редкия вид в рамките на проекта "Земите и горите на орела", в който партньори са Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и Североизточното държавно предприятие. Орлето получи името на родното си село Александрия, община Крушари, след допитване, в което предложения дадоха 400 "кръстници" от цялата страна.

На територията на България през 2021 година са потвърдени 70 действащи гнезда на малки кресливи орли, според данни на БДЗП. Дали пътешественичката Александрия ще се завърне в България да гнезди, ще стане ясно напролет.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини