Недостигът на работна ръка в САЩ е най-голямата тревога на компаниите

Недостигът на работна ръка е най-голямата тревога на компаниите в САЩ, докато трудностите с доставките, все така значителни, ги безпокоят по-малко, сочи проучване на Националната асоциация на бизнес икономистите (NABE), цитирано от Франс прес.

Резултатите и перспективите са позитивни въпреки ясно очертаващите се липси, по-специално недостига на работна ръка, подчерта Ян Хогрифе, директор на тримесечното проучване, проведено от 3 до 12 януари сред икономисти в компаниите в различни сектори на дейност.

Откакто страната започна да се възстановява от пандемията, американските компании срещат затруднения да намират достатъчно персонал, а броят на напускащите служители е на исторически високо равнище.

Според 57 процента от анкетираните в компаниите им има недостиг на квалифицирана работна ръка, докато близо една четвърт (24 процента) съобщават и за недостиг на неквалифицирани служители.

Положението се е влошило след предишното допитване на асоциацията от октомври, когато едва 47 на сто от икономистите съобщаваха за недостиг на квалифицирана работна ръка и 11 процента - на неквалифицирани работници.

Липсата на неквалифицирана работна ръка отчита най-голямо увеличение сред всички останали липси, отразени в проучването. Едва една трета от анкетираните икономисти (33 процента спрямо 36 на сто през октомври) са на мнение, че проблемът ще отслабне през 2022 година.

Вследствие на това заплатите скачат и за първи път в 40-годишната история на това проучване над две трети (68 процента) от анкетираните заявяват, че заплатите в тяхното предприятие са нараснали през последните три месеца. Вече трета поредна анкета никой не съобщава за спад на заплатите, уточнява асоциацията в комюнике.

Едва една четвърт от анкетираните (26 процента) посочват, че в предприятието им няма никаква липса на работна ръка.
Безпокойствата, свързани с веригите за доставки, са по-слаби в сравнение с октомври: 12 процента от участниците в допитването виждат в този проблем основен риск за дейността на тяхната компания, спрямо 20 процента през октомври.

Проучването установява "несигурност" в бъдеще, свързана с тези трудности, което прави прогнозите деликатни. Но сред анкетираните, които все пак са отговорили на този въпрос, една четвърт (26 процента) очакват смекчаване на тези липси през втората половина на 2022 година, а 22 на сто очакват те да продължат до 2023 година и дори по-нататък.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини