Съдът на ЕС потвърди споразумение на ЕК с "Газпром" за цената на газа, вкл. в България

Съдът на ЕС отхвърли в сряда жалба на Полша срещу споразумението между Европейската комисия и "Газпром" за намаляване на цените на газа за осем европейски държави, сред които и България.

Варшава искаше споразумението, сключено през 2018 г. между Брюксел и руската държавна газова компания, да бъде разтрогнато като недостатъчно изгодно и сключено в нарушение на европейските правила. Магистратите обаче отхвърлиха като неоснователни твърденията за допуснати процесуални и материални грешки при договарянето с "Газпром".

Съдът посочва, че в производството по поемане на ангажименти, предвидено в член 9 от Регламент No 1/2003, по който е сключено споразумението между еврокомисията и "Газпром", изискванията, свързани със спазването на
принципа на пропорционалност, "не могат да означават, че на всички опасения за конкуренцията, изложени в предварителна оценка - включително когато тази оценка, както в случая, приема формата на изложение на възраженията, трябва непременно да се даде отговор в ангажиментите, предложени от съответните предприятия".

Все пак комисията е трябвало да даде обяснения защо споразумението не предвижда ангажимент на "Газпром" за газопровода "Ямал", по който Полша е имала искания за компенсации от страна на руската компания заради опити да контролира инвестициите за изграждане на полската отсечка на газопровода, казва съдът.

Общият съд отхвърля и твърдението, че със споразумението Брюксел е попречил на националните органи за защита на конкуренцията в осемте засегнати държави да предприемат действия срещу практиките, за които се отнасят тези възражения, включително за ценовата политика, водена от "Газпром" срещу България, Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Съдът установява, че споразумението съдържа задължение от "Газпром" да въведе нова процедура за преразглеждане на формулите за ценообразуване, по които се определят договорните цени, както и ангажимент споровете по цените да се изпращат за разглеждане в арбитражен съд, създаден в съюза.

През 2012 г. Европейската комисия започва разследване срещу най-големия доставчик на природен газ за Европа - "Газпром", след като осем държави - Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония и България, подават жалби за неконкурентни условия, при които руската компания им предлага услугите си в нарушение на европейските правила за конкуренцията.

На 24 май 2018 г. Европейската комисия постига доброволно споразумение за доброволна промяна от страна на "Газпром" на условията на договорите на осемте държави. В резултат на споразумението цените на доставяния от Русия природен газ в България падат с 40% - най-голямото намаление в историята на отношенията между София и руската държавна компания. Премахнати са всички териториални ограничения за препродажбата на газа в трети страни, а руският доставчик е задължен да се откаже от поставяне на условия за ограничения за ползването на газопреносната инфраструктура заради господстващата си пазарна позиция в България и в Полша.

Решението на Общия съд може да се обжалва в двумесечен срок.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини