Прокуратурата започва проверка по списък, даден на Гешев от премиера

Прокуратурата на Република България ще изпълни задълженията си и ще извърши обективна и всестранна проверка спрямо лицата, посочени от министър-председателя г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова.

Това съобщават от държавното обвинение  във връзка с проведената на 1 февруари работна среща между главния прокурор Иван Гешев и министър-председателя г-н Кирил Петков, в която е участвала и г-жа Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера.

Според предоставената от прокуратурата информация, в рамките на разговора главният прокурор е акцентирал върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. Иван Гешев е изтъкнал, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при стриктно спазване на Конституцията и законите на страната.

По време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. От своя страна главният прокурор е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Иван Гешев е изразил увереност, че ПРБ стриктно изпълнява и ще продължи да изпълнява законовите си правомощия, независимо от статута на проверяваните лица.

Съгласно разпоредбата на НПК гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели „Досъдебен“ и „Специализиран“, относно предоставената от министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в Република България.

С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Коментари в сайта (4)

  • 1
    25
    25,4
    3 -1
    16:42, 7 фев 2022
    Няма какво да им казвате имената на престъпниците-те ги знаят,но не могат да обвинят себе си за положението в страната ни!Преди години един политик беше казал -танковете да идват!
    • Хе
      Херодот
      2 -2
      23:07, 7 фев 2022
      Престъпниците в момента са на власт, с идеята да връщат 90-те. Само прокуратурата е останала за да им се опре и да им окаже някакъв отпор. Нормалните българи виждат това и го оценяват.
  • 2
    Ба
    Бай Танас
    1 -1
    23:18, 7 фев 2022
    Делиорманския бандит Иво Прокопиев защо не е в списъка нали бе подсъдим и Братя боклуци Бобокови също?
    • Хе
      херодотев
      0 -1
      09:12, 8 фев 2022
      само прокуратурата била останала хахахахахах

Още новини

Последни новини