До края на февруари зареждат доходите за 2021 г. в масива на НАП

До края на февруари, работодателите и самоосигуряващите се лица трябва да представят в НАП справка за доходите на физическите лица по трудови правоотношения.

Това е задължително да стане по електронен път, напомнят от офиса на Агенцията в Хасково.

В справката се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски от извънтрудови правоотношения, а също и при упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения. Справка се подава при получени доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

Декларират се и доходите, подлежащи на облагане с окончателен данък, като например дивиденти и ликвидационни дялове; облагаеми парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител; доходи от прехвърляне на права и имущество и други необлагаеми доходи. Всички те са изброени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физически лица

В справката, която подават работодателите, те обявяват изплатените през 2021 година облагаеми доходи по трудови правоотношения, както и удържаните върху тях през годината данък и задължителни осигурителни вноски.

За да улесни подаването на справките, НАП предоставя на сайта си клиентско приложение. Работодателите могат да видят декларираните от тях данни чрез две електронни услуги, достъпни с персонален идентификационен код и квалифициран електронен подпис.

Получените в НАП данни от предприятията ще бъдат въведени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще са достъпни в Портала за електронни услуги в началото на март, уточняват още от офиса в Хасково.

А родителите, които имат право да ползват данъчно облекчение за деца, могат да се възползват от още една възможност да си подадат документите. Необходимо е обаче да имат персонален идентификационен код за достъп до масива на НАП. Това, което трябва да направят е, към предварително попълнената данъчна декларация за доходите им през предходната година по подадената от работодателя пред държавния орган информация, да прикачат и декларацията за ползване на данъчното облекчение за деца.

При подаване на декларацията за възстановяване на данъка пред НАП, приходната агенция възстановява сумата в едномесечен срок от датата на подаване на годишна данъчна декларация.

Сумата, с които тази година е възможно родителите да получат като облекчение е до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1 350 лв. за три и повече деца.

За отглеждане на едно дете с увреждания сумата за получаване е 900 лева.

Важно е да се има предвид обаче, че данъчни облекчения за деца могат да ползват само онези родители, които са изрядни данъкоплатци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини