Парламентът одобри на първо четене бюджета на НЗОК

Парламентът одобри на първо четене бюджета на НЗОК за тази година. "За" бяха 129 народни представители, 90 -"против", без "въздържал се". Проектът беше подкрепен от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Против гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

В него се предвиждат 604,4 млн. лв. повече за разходи и трансфери (общо) в сравнение с 2021 г. Той е подготвен при действащата задължителна здравноосигурителна вноска от осем на сто. Предвидено е балансирано бюджетно салдо, посочва вносителят - Министерският съвет.

Според разчетите се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 6 050,7 млн. лв., или с 604,4 млн. лв. повече от 2021 г. Здравноосигурителните приходи се предлага да бъдат в размер на 5 802,5 млн. лв. или с 697,1 млн. лв. повече от 2021 г.

От здравноосигурителни вноски сe очаква да постъпят 3 760,0 млн. лв. или 433,9 млн. лв. повече от 2021 г., и от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет 2 043,3 млн. лв., или с 263,2 млн. лв. повече от трансфера за 2021 г.
При приходите от здравноосигурителни вноски са отчетени ефектите от увеличаване от 1 април т.г. на размера на минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв.; на размера на максималния осигурителен доход от 3000 лв. на 3400 лв. и др.

Срещу новия бюджет се обявиха от ДПС, които обясниха, че не се постига основната цел с новия бюджет, а именно да бъде осъществена реформа в здравеопазването.

"В бюджета не е заложена никаква реформа, това е неприемливо е и създава несигурност за бюджета. Необходима е цялостна концепция за реформи, а не реформи на парче", каза Джевдет Чакъров от ДПС.

Чакъров припомни, че България остава сред страните с най-високи цени на лекарствата.

Бюджетът беше подкрепен от управляващите от "Продължаваме Промяната" като бюджет на растежа и инвестициите.

От "Възраждане" поискаха да бъде преразгледан бюджета, но обявиха, че ще го подкрепят на първо четене. Ще внесат обаче допълнително предложение, свързано с увеличение на парите за дентална помощ.

От "Демократична България" обявиха, че ще подкрепят бюджета на първо четене, но ще внесат свои предложения между двете четения. Те ще бъдат свързани основно с по-добро и справедливо разпределение на средствата.

"НЗОК все още не работи като независима публична институция, което би гарантирало цялостната ѝ работа", каза Александър Симидчиев от ДБ.

От партията обаче обърнаха внимание, че не виждат все пак систематичност в заложения бюджет.

Бюджетът няма да бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС като основната причина е, че няма да има очакваната реформа в здравеопазването, както и че не се насърчава по никакъв начин лекарската професия. Също така има и недофинансиране на болничната помощ.

Остро срещу бюджета се изказа Асен Балтов от ГЕРБ-СДС. Той беше категоричен, че бюджетът не предвижда реформи, не е в името на пациентите и има явно недофинансиране на болниците.

"Парламентарната група на ИТН ще подкрепи бюджета на здравната каса в частта на разходите. Ще обърна внимание на няколко относителни величини", каза Любомир Каримански от ИТН.

"Плах опит за увеличаване на средствата за извънболнична помощ, те са около 150 млн. Имаме ли капацитет тези средства да се разходват? За първи път парите за болнична помощ се увеличават с по-малко от парите за лекарства. А кой изнесе тежестта за ковид кризата и за награда им даваме най-малко увеличение", каза Хасан Адемов, ДПС:

От БСП защитиха бюджета.

Георги Михайлов каза: Процентът на доболнична помощ е увеличен с над 40%, а вие искате сега през една много тежка година, в рамките на 25 дни правителството да намери един фантастичен бюджет, как си представяте, че може да бъдат променени като няма бази, затова ние вървим стъпка по стъпка, за да ви предложим след няколко месеца някакви промени.

Източник: БНР

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини