Радев: Дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС вече изостават

Трябва да бъде въведена диференцирана ставка за ДДС не по групи стоки, а по стратегически отрасли,  заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Добрич след посещението си в завод „Добруджански хляб“. 

По думите му земеделието, хлебопроизводството, животновъдството и производството на български меса и млечни продукти са стратегически отрасли, затова върху тях трябва да бъде фокусирано цялото внимание на изпълнителната власт.

Държавният глава коментира, че е нужен цялостен дебат за реформа на данъчната система, така че тя да осигури икономически ръст и условия за намаляване на огромните неравенства и най-вече да гарантира, че на стратегическите отрасли не се налага да съществуват чрез кредити.

Представяте ли си - един от най-големите и иновативни заводи за хлебопроизводство, какъвто е „Добруджански хляб“, да гарантира хляба чрез кредити за ликвидност в аванс. Няма как производителите да издържат дълго време и това е сериозно притеснение за мен като държавен глава, каза Радев.

„Призовавам правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството и да вземе неотложни мерки. Те са свързани не само с директна финансова помощ - мерките трябва да имат всеобхватен характер. Не всичко опира до пари. Опира и до това да се вземе решение как по-ефективно да се борим със сивата икономика“, допълни държавният глава.

Според Радев дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС вече изостават.

По думите му, диференцирана ставка от 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение, което може да доведе и до изсветляване на производството и ефективна борба със сивата икономика. 

Радев смята, че може да се разшири обхватът на мярката 60/40, за да могат и по-големи предприятия, като „Добруджански хляб“, също да се възползват от нея. 

Критично важно е правителството да установи и добър диалог с големите търговски вериги, за да бъде защитен българският производител.

Срокът от 40-45 дни е твърде дълъг за разплащане с производителите, които в същото време се издължават авансово за енергоносителите, и ги поставя в невъзможна ситуация.

Призовавам за диалог, нека правителството, което взима стратегическите решения и ги предлага за гласуване на парламента, се вслуша в предложенията на тези хора. Те най-добре познават своите нужди и как могат да бъдат удовлетворени, заяви Румен Радев. 

„От това как се справим с цената на хляба зависи как ще се справим с икономическата криза“, категоричен е държавният глава. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    3 0
    16:18, 18 фев 2022
    Взе да се осъзнава нашия президент, че е eдно е да искаш а друго е да можеш! Поднесе на цар Киро на тепсия цялата власт и сега нека си сърба попарата!
Последни новини