Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа

Експеримент на NOVA - колко хранителни продукти могат да си купят българите и останалите европейци със средната заплата, която получават. Само за година основните продукти, които влизат в потребителската кошница на едро у нас, са поскъпнали с над 13%. До търговската мрежа ръстът е още по-голям.

В експеримента, освен България, се включват Великобритания, Австрия, Франция, Белгия, както Румъния и Гърция. Пазаруването става с общ списък с 20 от основните продукти, които купуваме всяка седмица - в равни количества.

Най-евтин пазарът е излязъл в Румъния - 66 лв. За същите продукти във Великобритания са платили 73 лв., а в Австрия и Гърция - 88. Най-скъп е пазарът във Франция и в Белгия, съответно - 134 и 152 лв. У нас - 96 лв.

С една средна заплата можем да напълним количката едва 17 пъти, което ни нарежда на последно място по покупателна способност в експеримента. За сравнение, със средния доход, който на месец взимат, гърците могат да купят продуктите от списъка 29 пъти, а румънците - 24. В Белгия със средна заплата човек може да напълни 49 пъти кошницата, а с минимална заплата - 19. В другия полюс са австрийците и британците, които могат да напълнят количката съответно 62 и 69 пъти - само с една заплата за месец.

Източник: nova

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини