Кирил Петков: България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна

Националният ни интерес е България да има ясна позиция. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след днешното извънредно заседание на Министерския съвет, във връзка със започналите военни действия в Украйна. 

„Националният интерес е един. Когато виждаме несправедливост, когато виждаме неправда – в случая виждаме два славянски народа, а единият атакува другия без причина, – ние не можем просто да наведем глава. Идеята, че България трябва да е по-ниска от тревата и "наведена глава сабя не сече", не е националният интерес“, смята Петков. 

„Когато сме сигурни, че нечия страна, независимо дали е велика сила или не, прави нещо неправилно, тя трябва да може да отговори с ясен глас. Безпрецедентно е и нашето общо решение на ниво ЕС, че само заедно и в един глас може да имаме чуваемост от Руската федерация. Ето защо аз съм много щастлив, че българското правителство не утихна, не се сниши, не беше мълчаливият партньор“, допълни той. 

„Това са войници на по 18 години, които в момента са в студа, стрелят се един друг и не знаят защо. Защото един диктатор в Москва е взел едни грешни решения“, каза още премиерът Кирил Петков за започналия конфликт. 

България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна. Не сме поемали ангажимент за изпращане на никакви самолети, каза премиерът Кирил Петков пред журналисти в Министерския съвет.

Петков каза, че ние имаме малко на брой летящи самолети, имаме проблем с частите за тях. И без това ни липсват самолети, не можем да изпращаме такива на никого, каза премиерът. Наличният брой самолети е напълно недостатъчен да пази нашето небе, така че пълен абсурд е да ги даваме, добави той.  "Абсолютни глупости са, че ще пращаме български войски в Украйна", посочи Петков. Никой в НАТО или ЕС не е предлагал такова нещо. Това са странни опорки на някакви сайтове, няма нищо такова, отбеляза премиерът.

По думите му, страната ни организира изпращането в Украйна на няколко камиона, пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки, които Министерство на транспорта трябва да помисли как да вкара в Украйна. На ниво военнологистична подкрепа, ако въобще се прави, ще бъде на ниво ЕС и НАТО, но това, за да се случи, трябва да бъде гласувано първо от Министерския съвет, а после да бъде обявено и в парламента. Няма да има скрито-покрито, увери българският премиер. Той каза, че правителството ще направи така, че украинските бежанци бързо да получат документи за работа, така, че те да могат да се интегрират в България. Това са хора, които бягат от война, но те са квалифицирани и могат да помогнат на българската икономика, ако ги интегрираме бързо и успешно, добави Петков.

Според министър-председателя вчерашното изказване на Владимир Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, е само по себе си безумно. Не мога да повярвам, че в 2022 г. можем да говорим това в Европа, каза премиерът. Ние като българско правителство се надяваме, че няма такъв риск, а става въпрос за стратегически сплашвания, но ние не можем да останем безучастни, посочи Петков. Затова проверихме каква е възможността да имаме финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид, защото срокът на годност на наличните е изтекъл.  Решихме днес да се снабдим с тези таблетки, независимо от сценария, защото това е национална сигурност, каза премиерът. Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи, но все пак трябва да сме готови, подчерта премиерът. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    0
    0
    1 0
    22:19, 28 фев 2022
    Хубавец! Прилича на Трю до.
Последни новини