Промяна в последния момент: Правителството издига Драгомир Заков за военен министър

Постоянният ни представител в НАТО Драгомир Заков е потвърдил късно снощи поканата да бъде номиниран за министър на отбраната. Това обясни в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков преди началото на извънредното заседание на Народното събрание, на което ще бъдат гласувани персонални промени в Министерския съвет.

Първоначално беше обявена кандидатурата на Тодор Тагарев за поста.

Днес Петков защити смяната му в последния момент с аргумента, че в рамките на международната сигурност няма по-подготвен човек в момента от Заков, той е посланик в НАТО. Имаше въпроси дали ще успеем с неговото семейство, защото има деца, които ходят на училище, но това е уредено и той лети днес от Брюксел, стана ясно от думите на премиера.
Петков потвърди, че предложението е съгласувано с коалиционните партньори.

Министърът на отбраната е от квотата на "Продължаваме Промяната" и другите политически сили застават твърдо зад нас, подчерта Петков. Той уточни, че Тодор Тагарев ще подкрепя със съвети правителството.

Причината за смяната в последния момент била и заради това, че Драгомир Заков, по думите на Петков, се е съгласил в последния момент.

Нямаше отпор от други институции - уведомих вечерта президента, първо коалиционните партньори, посочи министър-председателят. Българското правителство, увери той, е свободно да действа и "Продължаваме Промяната" (ПП) правим това, което смятаме, че е най-правилно за България, категоричен е той. Правителството знае, че в момента трябва да имаме много ясна политика, не може, и коалиционните партньори разбират, че няма как един министър да си прави сам политика, добави Кирил Петков. 

Оттук нататък, подчерта той, никой министър не може да си прави политика през фейсбук, не можа да каже "стабилността на правителството зависи от мен". Нашето правителство не може да бъде залог на когото и да било, ние сме свободни да действаме и вярваме в правилната политика, коментира премиерът.

На въпрос дали БСП са били съгласни с кандидатурата премиерът отговори, че всеки от партньорите може да казва кой е неговият кандидат за министър, ПП избра този.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Но
    Нормално!!!
    1 0
    21:56, 1 мар 2022
    Като се вземеш за министър-председател и избереш военен министър, обаче не си се допитал до г-жа Мустафа. Като я попиташ може ли да го назнача и тя не е съгласна, го сменяш. Какво толкова чудно има , че сменят кандидата в последния момент.
Последни новини