Къде събира БЧК дарения за бежанците от Украйна

Поради множеството запитвания, които бяха направени към BGvesti, къде могат да се предоставят дарения за бежанците от Украйна, разговаряхме с директора на БЧК - Хасково, Минка Мечеринкова. Към този момент дарения в областта се събират само в централния офис на организацията в Хасково на ул. “Иларион Макариополски” №2.

Доброволческите подразделения на благотворителната организация в по-малките градове не приемат дарения, информира г-жа Мечеринкова. Ако има желание гражданите да направят дарение към БЧК и нямат възможност да го предоставят в Хасково, могат да се свържат с организацията на телефон: 038/ 66 54 83. Към момента кампанията се движи много успешно, много хора предоставят дарения за бежанците, включително и димитровградчани, ни увери г-жа Мечеринкова. Припомняме какви са изискванията за дарение в кампанията на БЧК:

Най-неотложни са нуждите от:

-    нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки;

-    спално бельо;

-   топли завивки;

-   хигиенни материали.

БЧК се обръща към български фирми-производители за съпричастност към пострадалите, като ги призовава да подкрепят кампанията както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си с:

-  палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори.

В съответствие с изискванията за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой по време на пандемия, се спазват насоките на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови.

За дарения на употребявани дрехи, БЧК предоставя възможност за депозирането им в специално предназначени за целта контейнери, с логото на организацията.
БЧК разбира значението на предоставяните дрехи не просто като базова потребност, но и като важни за запазване на човешкото достойнство. БЧК поддържа бедствен резерв, който може да бъде допълнително предоставен при продължаваща нужда от хуманитарно подпомагане. Тези запаси са третирани, съгласно всички санитарни изисквания.

Българският Червен кръст, съвместно с Министерството на здравеопазването, е стартирало нова телефонна линия в помощ на бежанците от конфликта в Украйна, намиращи се в България. На телефон 0800 20101, те ще могат да получават информация от консултанти и доброволци на БЧК за възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна. Линията е безплатна и ще бъде отворена всеки работен ден от 8:00 до 20:00 часа. Контакт с консултантите може да бъде установен и чрез специално създадения имейл: help@redcross.bg.

Много български лекари и лечебни заведения вече декларираха готовността си да помагат безвъзмездно в тази трудна обстановка. Подкрепа на инициативата са декларирали и украински граждани, които владеят украински и руски език, и също като доброволци ще отговарят на запитванията.

Над 1.5 млн. лв. са събрани за първите 5 дни на Националната благотворителна кампания на БЧК за набиране на средства в подкрепа на пострадалите от конфликта в Украйна. Хиляди индивидуални и корпоративни дарители се отзоваха и помогнаха с финансови средства. 
Всеки, който желае да дари 1 лв. като изпрати sms на кратък номер 1466 или по банков път на следната банкова сметка в лв.:
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
(За пострадалите от конфликта в Украйна)
 

За актуална информация за активните кампании на БЧК може да проверявате ТУК

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Оп
    опс
    2 0
    15:47, 8 мар 2022
    а за децата от другите райони на Украйна ще има ли друга кампания.Или само за хохлите?
  • 2
    Ми
    Минка
    0 0
    08:34, 10 май 2023
    Само за нашите деца.
Последни новини