Все още не действа временната закрила за украинци в Хасковско

    „Временната закрила за украинци все още не работи, въпреки че уверенията на службите бяха, че тя ще е активна от 11 март“, алармира хасковският адвокат Тодор Ташев. Вчера юристът завел в бежанския лагер в Харманли петима украинци, избягали от войната в родината си, сред които две деца, техните майки и една баба. Намерението му било да заяви за клиентите си временна закрила. Това обаче не се случило, тъй като системата все не работи.

    Целта е бежанците бързо да получат възможност да започнат работа, а децата да тръгнат на училище, както и да получат безплатно здравеопазване. Тъй като тази опция не е задействана, адвокатът и клиентите му започнали процедура за придобиване на хуманитарен статут. Входирането на документите обаче отнело почти цял работен ден. Чакащите за такава процедура в РПЦ-Харманли вчера били около петнайсетина украинци, пет от които дошли от Пазарджик, тъй като бежанският лагер им бил най-близката точка. Заради това, някои от тях се отказали да чакат и решили днес да се върнат да си вземат регистрационните карти.

    Адвокат Ташев заяви още, че процедурата за издаване на хуманитарен статут също е препятствана, тъй като в лагера в Харманли няма преводач. Той посочи, че една от клиентките му е знаела български и се е наложило да превежда от украински.

    При стартиране на процедурата за хуманитарен статут, децата от Украйна ще могат да тръгнат на училище в България или на градина, но възрастните ще могат да започнат работа едва след приключването й, тоест след около месец.

    „Това, което обеща държавата – временна закрила, подвежда бежанците от Украйна“, коментира адвокат Тодор Ташев.

    От пресцентъра на Държавната агенция за бежанците потвърдиха, че действително все още не е задействана директивата за временна закрила за бежанците от Украйна. Поясниха, че се работи за внедряването й, но не се ангажираха да кажат кога точно ще заработи. Уточниха, че идеята е временната закрила да се заявява в районните управления. Относно превода допълниха, че се използват и алтернативни варианти – превод от други езици.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Последни новини