Пътнически самолет се разби в Китай

Пътнически самолет "Боинг 737-800" на китайската авиокомпания „Чайна ийстърн еърлайнс" със 132 души на борда се разби днес в планините в Южен Китай, след като внезапно загуби височина, предаде Ройтерс. Според медийни информации няма признаци за оцелели. За момента не е известно какво е причинило катастрофата. 

"Можем да потвърдим, че самолетът се е разбил", каза "Чайна ийстърн еърлайнс".

Самолетът със 123 пътници и 9 души екипаж е изгубил връзка с авиодиспечерите, когато е летяла над град Учжоу, заявиха авиокомпанията и Китайската администрация за гражданска авиация.

По данни на уебсайта за проследяване на полетите "Флайт радар 24" самолетът, пътувал от град Кунмин за Гуанчжоу, е бил на височина около 8800 метра в 14,20 ч. местно време (6,20 по Гринуич) и се е снижил до около 2700 метра само за малко повече от 2 минути. Последната му засечена височина е била около 980 метра 20 секунди по-късно. Според сайта машината е излетяла от Кунмин в 13,11 ч. местно време (5,11 по Гринуич), а е изчезнала от радарите в 14,22 ч. местно време (6,22 по Гринуич), като е трябвало да се приземи в Гуанчжоу в 3,05 ч. местно време (7,05 по Гринуич).

Медии цитираха представител на спасителните служби, заявил, че самолетът се е разпаднал и е предизвикал пожар, унищожил бамбукови дървета. В. "Женмин жибао" цитира местен представител на пожарникарите, според когото няма признаци на живот сред отломките.

Онлайн метеорологични данни показаха, че в Учжоу по време на катастрофата е имало частична облачност с добра видимост.

Китайският президент Си Цзинпин призова разследващите органи да установят причината за катастрофата възможно най-скоро и да осигурят пълна безопасност на въздухоплаването, съобщи Китайската централна телевизия.

Говорител на "Боинг" каза: "Запознати сме с първоначалните медийни съобщения и работим за събиране на още информация."

Агенция Синхуа съобщи, че пожарната служба в Учжоу е изпратила 117 огнеборци и 23 пожарни коли към мястото на катастрофата. Още 538 пожарникари от други части на автономния район Гуанси-Чжуан, на чиято територия се е разбил самолетът, са изпратени да се включат в спасителните дейности, заяви регионалната пожарна служба.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини