Пентагонът: САЩ са в "текущи дискусии" с други нации за предоставяне на ПВО на Украйна

САЩ са в "текущи дискусии" с други нации за предоставяне на Украйна "видовете отбранителни способности, включващи противовъздушна отбрана на далечни разстояния, за които знаем, че те са обучени", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби по време на брифинг в Пентагона в понеделник.

Той отговори на въпрос относно посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин в Словакия тези дни и за предоставянето на военна помощ на Украйна.

"Това са дълги преговори, които имаме не само с тази страна [Словакия], но и с много други за това как да предоставим на Украйна видовете отбранителни оръжия, включително противовъздушна отбрана на далечни разстояния, за които знаем, че ще им е удобно да използват, на които са обучени и вече са на въоръжение, и как това може да се засили", каза той.

Според Кърби в момента Пентагонът няма конкретни решения в тази посока, но САЩ са "активно включени" в продължаващите преговори.

"Бихме искали да направим това възможно най-скоро, но очевидно има суверенни решения, които другите държави трябва да вземат. Това са системите, които имат за собствена защита. Така че трябва да помислят дали могат да ги предоставят и колко бързо", обясни той.

Министърът на отбраната Лойд Остин посети Словакия и България миналата седмица, след като участва в заседание на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, отбелязва CNN.

На въпрос относно преговори с Турция за предоставяне на руските системи С-300, които страната има (33:55, 38:15), Кърби отговори, че не може да даде никаква конкретика, както и за други усилия по предоставянето на системи са противовъздушна отбрана на Украйна. "Те се бият за своята земя сега", мотивира отказаната информация Кърби, от съображения за сигурност от Пентагона няма да бъдат споменати никакви конкретни системи. Преговорите са предимно с партньорите в Алианса, за да бъдат даден в ръцете на украинците системи за отбрана, които те могат да използват, каза Кърби.

Той подчерта активната и ефективна отбрана на Украйна. "Те се държат 26-ти ден", руснаците са отблъснати от Одеса, на атаките удържат Харков, Мариупол, Чернигов. 

"Със сигурно виждаме доказателства, че руските сили извършват военни престъпления и ще положим усилия за събирането на тези доказателства", каза на брифинга Кърби. Той описа увеличаващия се обстрел по украинските градове, училища, болници.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини