Разузнаването в САЩ и Великобритания скептично за използването на "хиперзвуково" оръжие от Русия

Русия твърди, че е използвала "хиперзвукови" ракети Кинжал срещу Украйна, отбелязва британското разузнаване в ежедневния си бюлетин за войната в Украйна, публикуван в Twitter от Министерството на отбраната на страната.

"Ако това е вярно, тогава вероятно това са били Кинжал - балистична ракетна система с въздушно изстрелване Искандер, която отдавна се използва от руските войски при атака срещу Украйна", казват от британското разузнаване.

Твърденията на Русия, че е използвала хиперзвуково оръжия най-вероятно има за цел да отклони вниманието от липсата на напредък в руската сухопътна кампания.

Използването на Кинжал няма да повлияе значително на военните успехи на Русия.

На брифинг вчера говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че американските военни нямат сведения, които да потвърждават използването на хиперзвуково оръжие от Русия, а военното разузнаване следи внимателно темата.

На 19 март руското министерство на отбраната официално обяви използването на ракети Кинжал за унищожаване на подземен военен склад в Западна Украйна.

Според руските медии, Кинжал е авиационен комплекс с високоточна хиперзвукова аеробалистична ракета, създаден на базата на модернизирания изтребител-прехващач с голям обсег Миг-31 - Миг-31К.

Според руските военни той е в състояние да поразява цели в обсег над 2000 км, като същевременно гарантирано да преодолее всички съществуващи и разработвани системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Твърдението за хиперзвуков ракетен удар на Русия е глупост, твърдят американски експерти по отбраната. 

В телевизионно интервю в неделя министърът на отбраната Лойд Остин не потвърди дали руският президент Владимир Путин е изстрелял Кинжал в Украйна.

"Не мога да потвърдя или да оспоря дали той е използвал тези оръжия или не", каза Остин в новинарска програма на CBS.

Дори и да са били използвани, Остин каза, че няма да е впечатлен.

"Не бих го видял като промяна в играта", каза американският военен министър.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини