Експерт: Подземните води са нашето скрито богатство и стратегически ресурс

Подземните води са нашето скрито богатство, стратегически ресурс, който трябва да се пази за бъдещото поколение. Това каза за БТА проф. д-р инж. Павел Пенчев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация по подземни води (БАПВ) по повод днешния Световен ден на водата, който тази година е под мотото „Подземните води“. 

Водоснабдяването на голяма част от територията на страната е именно от подземни води, посочи експертът. 70% от водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване са подземни, тоест хващат подземни води. В Североизточна България водоснабдяването и ползването им е най-високо. Има в котловинните области, Горнотракийската низина, Пловдив, Стара Загора и София.

Подземните води, особено по-дълбоко залягащите, са в много добро състояние и по-малко уязвими към промените в климата, обясни проф. Пенчев. По думите му като цяло има добро управление на водните ресурси в страната, но държавата може да подобри ползването, разрешителния режим, контрола и обучението на специалистите в тази сфера. В последните години има все по-малко студенти по хидрогеология, отбеляза преподавателят и прогнозира остър недостиг на специалисти в най-скоро време. Според него държавата следва да подобри обучението на кадрите в сферата, а гражданите трябва да спазват правилата за добив на подземни води.

Подземните води са стратегически ресурс, който трябва да се пази за бъдещото поколение, смята проф. Пенчев.  

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата с акцент върху подземните води. Те в голяма степен остават невидими за хората, но какво е тяхното видимо значение?

Подземните води са нашето скрито богатство. Те наистина не се виждат, но са изключително важни за стопанството и хората като цяло. Специално при подземните води въпросът за тяхното ползване е от изключителна важност. Те могат да се използват за питейно-битови цели, напояване, стопански, производствени и промишлени цели. В действителност това е един ресурс, който ние трябва да опазим. Те са стратегически ресурс и са много по-добре защитени от повърхностните, речните води от замърсяване, евентуални аварии и други.

Какво обществото не знае за подземните води в България, а е важно да научи?

Предполагам, че обществото знае доста неща, тъй като на практика почти по цялата територия на България има кладенци и сондажи. Някои от тях са плитки, за локални цели, а други - големи, за водоснабдяване. Мога да ви кажа, че 70 % от водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване са подземни, тоест хващат подземни води. Най-големите градове в България са с повърхностни води, язовирни, но водоснабдяването на голяма част от територията на страната е от подземни води. Хората обикновено се срещат с тях именно в по-рядко населени райони. Там, където няма централно водоснабдяване, всеки разчита на плитки или по-дълбоки кладенци за задоволяване на лични цели, а също и за развитие на различни стопански дейности. 

Къде в България има повече запаси от подземни води и къде са оскъдни?

Запаси от подземни води има навсякъде – някъде са много повече, някъде са малко. В Североизточна България водоснабдяването и ползването на подземни води е най-високо. Там са и най-големите ресурси. Също така има в котловинните области, Горнотракийската низина, Пловдив, Стара Загора и София. Всички водоизточници в столицата, които се използват за локални или производствени цели, са подземни води от сондажни кладенци на територията на града. Питейната вода в София е язовирна от яз. „Бели Искър“ и яз. „Искър“, но всички останали дейности, които ни заобикалят, са от подземни водоизточници. Например, всички автомивки се захранват със сондажни кладенци. 

Какво е състоянието на подземните води в България?

Като цяло състоянието на подземните води е добро. Има райони със сериозно замърсяване, главно химическо, в близост до по-големи индустриални източници на замърсяване. В по-голямата част на територията на България, особено по-дълбоко залягащите подземни води, са в много добро състояние. Това са стратегически ресурси, които трябва да пазим за бъдещото поколение. 

Доколко устойчиво се управляват подземните води у нас?

Подземните води в България се управляват устойчиво, тъй като цялото водно управление се осъществява от басейновите дирекции. Там има разработени планове за управление на речните басейни чрез така наречения разрешителен режим. Всички ползватели на подземни води са задължени да предоставят необходимата информация и да получат разрешително за водовземане при определени показатели. Често пъти се забелязва и недостатъчно добър контрол от страна на басейновите дирекции, но като цяло тези разрешителни за водовземане отговарят на ресурсите, с които разполагаме в границите на територията. На практика има добро управление на водните ресурси. 

Искам да отбележа един много важен факт – важна част от подземните води са минералните води. Всички техни водоизточници и находища са подземни води. Те са добре защитени и имат определени характеристики. Минералните води са много ценен природен ресурс и се управляват още по-строго и гарантирано.

Какво може да направи държавата и всеки един гражданин, за да ги съхрани?

Държавата може да направи много. Преди всичко да се подобри ползването, разрешителният режим, контролът и обучението на специалистите в тази сфера. Аз съм професор по хидрогеология, която е една прекрасна специалност, но за съжаление, виждам как последните години има все по-малко студенти. Това е абсолютно недопустимо от гледна точка на бъдещето и в много скоро време ще се почувства остър недостиг на специалисти. Вече почти няма млади хора, които да работят, а по-възрастните се пенсионират или просто излизат от активна дейност. На много места е необходимо да има специалисти в тази област и не знам как в бъдеще ще се реши този въпрос. Гражданите могат да допринесат за съхранението на тези води, като спазват правилата за добив на подземни води от техните имоти и не ги ползват прекомерно, с което да се получи изтощаване на водните ресурси или замърсяване. Независимо, че подземните води са по-защитени от повърхностните, те са уязвими към замърсяване. Гражданите трябва да пазят този природен ресурс. 

Как изменението на климата влияе на подземните води?

Изменението на климата влияе много по-малко на подземните води, отколкото на повърхностните. Подземните води са акумулирани в резервоари, водоносни хоризонти или находища на минерални води, които не са в директна връзка с промените във валежите на земната повърхност. Наистина имаме плитко залягащи подземни води, които се влияят от валежите и климатичните фактори, но по-дълбоко залягащите подземни води са по-малко уязвими към промените в климата. Те са един стратегически ресурс.  

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини