Д-р Симидчиев: Украински лекари и медицински сестри искат да останат да работят в България

До момента сред пристигналите от Украйна в България има 51 лекари, сред които професори и доценти, както и 68 медицински сестри, които са изявили желание да останат и да работят в страната ни, ако в рамките на по-малко от година България признае дипломите им. Това каза в Националния пресклуб на БТА заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Александър Симидчиев.  

Симидчиев участва в дискусия, посветена на липсата на кадри в системата на здравеопазването. По думите му езиковата бариера би могла да се преодолее в кратки срокове, чрез езикови курсове, организирани с помощта на Института за чуждестранни студенти. 

За признаването на дипломите на пристигналите от Украйна ще се търси съдействие от Министерството на здравеопазването и, ако има нужда – от Народното събрание, допълни Симидчиев. 

Преди дни от Министерството на здравеопазването съобщиха, че за признаването на дипломите е необходимо полагане на държавен изпит и явяване на изпит по български език.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    Коцето
    4 0
    19:12, 22 мар 2022
    Абсолютно правилно становище на здравното ни министерство. Във всяка една страна членка на ЕС докато не приравниш дипломата си пред оторизирана държавна комисия и не положиш изпит по съответния език на изискуемото ниво на компетентност си оставаш само с желанието. Не виждам причина България да прави изключение от евродирективите, даже и за професори от Украйна.
    Всъщност в България има дефицит и на по-ниските нива, така че изявилите желание за работа в България медицински специалисти от Украйна могат да започнат работа напр. в благоустрояването на градовете, санирането и пр. програми за заетост, през което време да учат български и да заработват средствата си за издръжка.
    • 0
      0
      1 0
      20:42, 22 мар 2022
      Да ги приемат без да гледат. Но заплатата на сестра не е 40 лв на ден. В Европейския Съюз е немислимо да живееш с по-малко от 40 лв на ден
Последни новини