ДАНС: Ще има още изгонени руски дипломати (брифинг)

Служителите на ДАНС, уличени в шпионаж, работят в една дирекция и вече са отстранени от работа. Това каза на брифинг председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Единият от уличените е началник на сектор, а другият е началник на отдел. Двамата работят в агенцията повече от пет години и досега са определяни като добри служители.

От Държавна агенция "Национална сигурност" са уведомили прокуратурата, когато са събрали достатъчно данни за дейността на уличените, за да може да се образува досъдебно производство.

През последните години агенцията е цел за руското разузнаване, анализират от ДАНС. Според Тончев ще има още руски дипломати, обявени за нежелани в нашата страна.

"Искам да уверя обществото, че ДАНС има изключително добре изградени механизми за вътрешен контрол и не се колебаем да предприемем действия, включително и срещу наши служители, независимо на какво ниво са, за да можем да изчистим структурите на агенцията от елементи, които нямат място в нея". Това каза председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев на брифинг в сградата на агенцията, в който участват още заместник-председателят на ДАНС Румен Георгиев и директорът на дирекцията „Сигурност“ Деян Делев.

Председателят на ДАНС каза, че разработката е изцяло на ДАНС и дирекцията „Сигурност“ към агенцията, като са събрани достатъчно данни, за да бъде образувано досъдебно производство от прокуратурата. За едно от лицата са събрани достатъчно данни, а за другото тепърва се изяснява неговата роля, обясни Пламен Тончев.

"Взети са мерки нашите служители, уличени в шпионска дейност, да не бъдат допускани до сградата на агенцията и в момента те са отстранени от работа“, каза той. Te са работили в агенцията повече от пет години. При извършени действия по разследването от следователи им е била предадена компютърна техника. Започнали са дисциплинарни производства срещу тях и процедура по отнемане на достъпа до класифицирана информация. 

Заместник-председателят на ДАНС Румен Георгиев коментира, че разследванията, които прокуратурата инициира последните две години, в резултат на сигнали на ДАНС, показват, от една страна, активната работа на руските специални служби на наша територия и, от друга страна, решимостта на държавните институции, в областта на защитата на националната сигурност, да пресекат тези действия. Информацията за извършени престъпления се подава към прокуратурата, когато са събрани достатъчно данни, добави той. "Последните години нашите резултати показаха, че се справяме добре", каза още Георгиев.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини