Светът шокиран от Буча след изтеглянето на руските войски

"Дълбоко съм шокиран от снимките на убити цивилни в Буча, Украйна", каза в изявление в неделя генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

"От съществено значение е независимото разследване да доведе до ефективна отчетност", продължи той.

Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия, написа в неделя: "Ужасена от съобщенията за неописуеми ужаси в области, от които Русия се изтегля. Спешно е необходимо независимо разследване".

„Извършителите на военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност“, продължи тя.

Шефът на Европейския парламент Роберта Мецола, която стана първият лидер на институция на Европейския съюз, посетила Украйна от началото на руската инвазия, когато тя посети Киев в петък, каза, че снимките от Буча и други освободени райони в Украйна показват „студената реалност за военните престъпления на Путин“.

В туит в неделя Мецола каза, че е "ужасена от зверствата на руската армия в Буча и други освободени райони" и подчерта, че светът трябва да бъде "наясно със случващото се" в Украйна и "трябва да бъдат наложени по-строги санкции на Русия".

"Извършителите и техните командири трябва да бъдат изправени пред съда", заключи тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия за зверствата, извършени в киевското предградие Буча, предаде ДПА.

"Шокиран съм от ужасяващите снимки на зверствата, извършени от руската армия в освободената Киевска област", написа той в "Туитър". Белгийският политик обеща ЕС да помогне за събиране на доказателства, така че виновните да бъдат изправени пред международни съдилища. Той каза още, че ЕС ще наложи още санкции на Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече потресаващи снимките на убити цивилни в Буча, предаде Ройтерс. Украинските власти заявиха, че са открили телата на 410 цивилни около Киев след изтеглянето на руските войски.

"Трябва да се понесе отговорност", каза той в интервю за CNN. "Но мисля, че най-важното нещо е да не останем безмълвни за това. Не можем да приемем това нещо за нормално. Това е реалността за ставащото всеки ден, докато жестокостите на Русия срещу Украйна продължават", добави Блинкън. 

Британският министър-председател Борис Джонсън решително осъди избиването на украински мирни жители, за което се разбра след изтеглянето на руските войски от околностите на Киев, предаде ДПА.

"Руските жалки нападения срещу невинни цивилни в Ирпин и Буча са поредните доказателства, че (президентът на Русия Владимир) Путин и неговата армия извършват военни престъпления в Украйна", заяви Джонсън.

Той обеща да направи всичко по силите си, за да "умори от глад военната машина на Путин". По думите му Лондон ще затегне санкциите срещу Москва и ще увеличи оръжейните доставки и хуманитарната помощ за Украйна.

Премиерът подчерта подкрепата на Великобритания за разследване от Международния наказателен съд (МНС) на зверствата, извършени в Украйна. По думите му Лондон възнамерява да увеличи финансовата си подкрепа за следствените действия на МНС и да изпрати специалисти следователи. 

"Няма да се успокоим, докато не бъде въздадено правосъдие", каза Джонсън.

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ис
    Истината
    7 -7
    08:38, 4 апр 2022
    Много ми е интересно дали ще публикувате и другите съобщения по този повод, а именно - за мърдащите мъртавци, изявлението на украинския кмет на Буча 1 ден след напускането на руснаците, в което нищо не се казва за такива неща!
    • До
      До истината
      4 -4
      11:32, 4 апр 2022
      Човек, имай малко достойнство и запази мълчание пред тази човешка трагедия!
  • 2
    Кр
    Крокодила Гена
    5 -3
    09:06, 4 апр 2022
    Руските войни са широко скроени! Да застрелят колоездач и да не му вземат колелото за трофей ,много е съмнителна тая работа! Вероятно е да са пили некачествена водка.
  • 3
    Па
    Пак Истината
    2 -2
    16:56, 4 апр 2022
    Именно защото имам достойнство, питам - защо се казва са о една трета от информацията по случая
    • Че
      Чебураш
      1 -4
      01:41, 5 апр 2022
      Напиши писмо и питай П у т л е р, он все понимает !
Последни новини