Бивш главнокомандващ на НАТО каза каква е следващата цел на Путин

Бившият главнокомандващ на НАТО Уесли Кларк предупреди, че истинската цел на Путин е "да поеме пълен контрол над Източна Европа", за да унищожи западния военен алианс. Той каза това пред CNN.

"Той иска Украйна. Той иска балтийските държави. Той иска пълен контрол над Източна Европа. Той иска да унищожи НАТО и САЩ да си тръгнат", казаха военните.

Според Кларк сега руският президент само се преструва, че му трябва само Украйна, за да принуди Запада да се "разоръжи емоционално и морално".

Той също така призова САЩ и техните съюзници от НАТО да увеличат военната помощ за Украйна, включително предоставянето на бойни самолети: "Украйна е просто текущото бойно поле. Но ако украинците победят Русия на това бойно поле, всичко ще се промени. Така че най-добрият начин да се защити НАТО, най-добрият начин да се защити международната система е да бъде предоставена на Украйна помощта, от която се нуждае, за да ѝ помогне да се справи с Русия на бойното поле."

Кларк отбеляза, че САЩ непрекъснато помагат на "държави, които не са готови да се бият", докато уменията и обучението на украинските защитници по никакъв начин не отстъпват на американската армия.

"Те са също толкова добри технически, колкото и ние. Ние им даваме нашите съвременни оръжия - и те могат да ги използват всичките в рамките на 24 часа", обясни бившият главнокомандващ на НАТО.

"Това, което ще се случи е... руснаците са на север и на юг от Днипро (бивш Днепропетровск). Днипро ще бъде следващата ключова цел. Ако успеят да стигнат до Днипро, те ще отсекат украинските сили, които задържат сепаратистите в Донбас. И това е следващата цел на руснаците - да откъснат тези сили, да ги унищожат. Това е значителна част от украинската армия“, каза той.

За да се отблъсне такава офанзива, е необходима тежка военна техника - много повече от това, което доставят САЩ.

"Не Джавелини, не Стингери - те са подходящи за защита на градовете. Те имат нужда от танкове, имат нужда от мобилна артилерия, имат нужда от много боеприпаси, имат нужда от гориво, имат нужда от ремонт. Ние нямаме всичко това", каза Кларк.

Но, подчерта той, всичко това може да бъде осигурено от съюзниците от НАТО в Източна Европа.

Украинският генерален щаб съобщи, че руснаците продължават да прегрупират войските и техниката за по-нататъшни боеве в Донбас, за да превземат целия регион.

Според Белия дом Путин по този начин ще се опита да спечели поне някаква победа на фона на провала в атаката срещу Киев.

Руско-украинската война, каза съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, може да продължи много месеци и даже повече.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Fb
    FB
    0 -4
    14:30, 5 апр 2022
    За България намеква нещо, но Мечката няма да напад... Виж коментара
    • Гл
      Глупости
      1 0
      16:33, 5 апр 2022
      Мечката никога няма да нападне пуйката, защото пикаят в едно гърне от много време. А пък да не говорим, че пуйката от години отхапва от лъва.
Последни новини