Димитровградската топлоцентрала "Марица 3" оспорва санкция на екоинспекцията в Хасково

Димитровградската топлоелектрическа централа (ТЕЦ) "Марица 3" АД оспорва в съда наложена й санкция от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково, съобщават от ръководството на енергийното дружество, цитирани от БТА.

Наказателното постановление в размер на 30 000 лева е наложено от РИОСВ за неизпълнение на условие от Комплексното разрешително, изискващо количеството на биомасата при съвместно изгаряне на въглища и биомаса да не надвишава 20 процента от общото количество гориво.

Имаме определено количество на годишна база, което неправилно се разделя на 12 равни части през месеците. Нямаме такова условие, а към момента на проверката сме далеч от общото ни разрешено количество биомаса и за превишение въобще не може да се говори. Това изтъкна пред БТА главният юрист на централата инж. Юлиян Семерджиев.  Освен това биомасата е класифицирана от ЕС като възобновяем източник на енергия. При нейното използване емисиите на серен диоксид са по-ниски. Според експертите тя напълно може да замени въглищата, особено в по–малките централи, пише в разпространеното становище на ТЕЦ "Марица 3" АД.

От дружеството смятат, че в частта за биомасата Комплексното разрешително трябва да бъде актуализирано, защото това би означавало повече произведена "чиста" енергия. 

Припомняме, че за изминалата 2021 година в Димитровград бяха регистрирани 30 превишения на максимално допустимите средночасови норми на вредния за околната среда и човешкото здраве серен диоксид. Максимално допустимите за календарна година превишения на средночасовите стойности на SO2 са 24 на брой. В Димитровград  замърсяването със серен диоксид започна, след като ТЕЦ-а излезе от студен резерв малко преди средата на 2021 година - през месец май, и успя да превиши максимално допустимите замърсявания за 7-8 месеца, вместо за 12.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ос
    Оспорвали...
    3 0
    21:24, 13 апр 2022
    Разбира се, че оспорват, през цялото време се правят на малоумни каквото и да ги питат. "Ама как ще е от нас, какво сме направили бе, шефе, я вземи тая банкнота и млъквай".
  • 2
    Dd
    dd
    3 -1
    22:21, 13 апр 2022
    Затваряне на всичко веднага.Бълагринът не иска ток иска чист въздух.Не иска вода иска в реката.
  • 3
    Ис
    Истина
    3 0
    22:57, 13 апр 2022
    А бе Семерджиев , все ти са на първа линия и все тебе питат да отговаряш за проблемите на продухания ТЕЦ , ти какъв си , директор ли , собственик ли или защтиник на тези който ни тровят.
    И имаш наглостта и да си и общински съветник и да се правиш ,че защищаваш интересите на хората от града, заедно с абдикиралия и безхаберен кмет , на които му дай само да се пъчи на първите страници на новините.
    И за каква чиста енергия говорите , вижте се само какви мръсотии бълвате и отгоре на това най нагло и ще обжалвате.
    Затваряйте този скапан ТЕЦ и стига сте тровили населението.
  • 4
    Съ
    Съгласен
    1 0
    00:36, 19 апр 2022
    Съгласен съм затваряне на ТЕЦА стига са ни тровили семействата
Последни новини